Oficis
Més eines antigues per a Campllong
L'alcalde apel·la als treballadors del camp del Gironès perquè no es desfacin dels estris i els donin al museu d'oficis tradicionals del poble
L'Ajuntament mostra peces del miler que té catalogades, al Centre de Visitants
Entre les desenes de coses per les quals es van poder interessar els visitants de Girona 10 el cap de setmana passat, hi havia una exposició al Centre de Visitants del Gironès, a Sarrià de Ter. L'Ajuntament de Campllong ha exportat a Sarrià una quarantena del miler de peces que té catalogades del seu Museu d'Eines Antigues del Camp i d'Oficis Tradicionals, inaugurat el 2010.
És el segon cop que Campllong (515 habitants) exporta el seu museu fora del poble. Ja ho va fer dos anys enrere amb una mostra a l'Espai Gironès de Salt. L'objectiu –destaca l'alcalde del poble, Lluís Freixas (CiU)– és ampliar les peces de la col·lecció. “Hem de conscienciar la gent de la comarca que hi ha eines de fa temps, de quan es treballava al camp, que no convé llençar. Això té un valor cultural i patrimonial que s'ha de mantenir.”
Freixas i el director del museu, Jordi Besalú, han fet una visita a l'exposició, oberta fins al 6 de maig. Hi ha estris com arades per sembrar amb animals, d'altres per segar el blat com ara falçs i dalles, i també s'hi poden veure forques i una pastera per fer el pa.
Un molí fariner
El museu té un pressupost anual de 13.450 euros i sol fer una jornada de portes obertes, a banda d'obrir-lo amb motiu de la Fira de Primavera. El museu té afany d'ampliar el seu catàleg i el nombre de peces exposades d'un espai de 1.163 metres² i que s'obre segons la demanda. I a llarg termini, Freixas explica que volen obrir el museu de manera permanent. Una de les adquisicions recents és un molí fariner reconstruït.