Societat

L'Alaró artístic i sorprenent de Tomeu Simonet

EL REPUNT

De sorpresa en sorpresa, com sempre que vinc a Alaró, aquesta vegada m'han posat en contacte amb el polifacètic i poliplàstic Tomeu Simonet, director plurifuncional de la galeria Addaya, que alhora és un centre d'art contemporani. Enguany, per a commemorar el seu 10è aniversari, organitzen una exposició de més de 55 obres dels autors amb els qui han estat vinculats, i de part de l'obra que han anat adquirint.

Tomeu, que és un personatge que sempre està aqueferat, que no atura mai, troba uns minuts per a explicar-me aquesta exposició, que inaugurà ahir dissabte dia 26 d'abril i que clourà el 14 de juny. El nom amb què l'han batejada, hinterlandmark, és una demostració d'imaginació i d'enginy lingüístic, perquè han combinat, mitjançant l'anglès i l'alemany, conceptes que signifiquen: al·lusió, indici, punt de referència, fites, terra endins.... El comissari encarregat, Alex Ibrahim, és qui ha decidit el nom i Tomeu m'explica que la galeria Addaya és precisament tot això..

L'exposició, que es podrà visualitzar en dos llocs distints: en la mateixa galeria, del carrer, Alexandre Rosselló, 10, i en el Casal Son Tugores, que en l'exposició és el pavelló. El comissari és un teòric de l'art i productor, programador d'activitats culturals, codirector de la plataforma DIBINa (Digital Büro of International Art). D'ell ha estat la responsabilitat de la selecció dels artistes i de llurs obres, així com de la distribució en els dos locals.

L'activitat de Tomeu Simonet, i de Nadège You (al 50% em diuen), en aquests anys que s'hi commemoren, no sols ha estat la promoció i la difusió de l'art contemporani, amb exposicions d'artistes, tant de consolidats, com d'emergents, posant tot l'èmfasi en les tendències més actuals, sinó que també s'han dedicat a l'organització de presentacions literàries, performances, dansa contemporània i activitats musicals. Tot plegat, a les instal·lacions pròpies de la galeria i en espais públics i privats,; també han participat en les fires d'art, i actualment tenen el projecte d'intercanviar obres amb altres galeries, de l'Estat i de l'estranger.

De tota la polifacètica activitat de Tomeu m'ha cridat l'atenció el programa de donar acollida, al llarg d'aquests 10 anys, a més de 40 artistes d'arreu del món, oferint-los una residència i un estudi-taller, si el projecte de residència que presentaven s'ho mereixia. Així hi han sojornat, han pogut crear-hi obra i han deixat la seua petjada, artistes d'Alemanya, Suïssa, Àustria, Singapur, Taiwan, Zimbabwe... de Catalunya i de tot arreu de l'Estat,.

Amb tanta activitat i tantes idees, encara signen convenis amb la Universitat Politècnica de València, que cada any envia un alumne a treballar a la residència; participen a l'ETAC (Espai Transfronterer d'Art Contemporani), juntament amb BÒLIT o Centre d'Art Contemporani de Girona; amb el Museu de l' Empordà de Figueres; amb La Panacée de Montpeller; i amb el Centre d'Art Le Lait d'Albi.

I encara mantenen una altra activitat, d'intercanvis i d'exposicions amb galeries de tot arreu. Ara mateix estan ultimant detalls de l'exposició col·lectiva que inauguraran en setembre a Nantes. Tomeu i Nadège són una parella més que singular, excepcionals. I especialment vull subratllar que viuen i s'hi senten profundament arrelats a Alaró i compromesos amb tota mena d'activitats artístiques i culturals que han fet d'aquest singular poble al peu de la serra de Tramuntana, una referència en tota l'illa.

Els amics que compartim m'expliquen més coses que m'ajuden a entendre millor la qualitat i la intensitat del treball de Tomeu i de Nadège. Per exemple, l'organització de la Nit de l'Art, que cada any, en agost, organitzen a Alaró. La població s'omple d'escultures, pintures, fotografies, ceràmica, videos... i hi ha espectacles de dansa, de música i d'altres activitats artístiques. En conseqüència, Alaró aquella nit s'omple de visitants.

Regresse a València, però em compromet a tornar-hi a finals de maig, per a veure l'exposició amb detall. Crec que la visita s'ho valdrà, i jo ja la recomane. L'exposició es podrà visitar de dimecres a dissabte, de 10.30 a 13.30, i de 17 a 20.30. A més a més, vull conèixer més de prop en Tomeu Simonet, que és el personatge més convincent i seductor que he conegut en aquest món de les galeries d'art. Jo especialment també vull indagar en la seua obra escultòrica, que fou la seua activitat inicial i que, per les coses que he vist, és molt interessant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.