ALGEMESÍ (Ribera)

Mare de Déu de la Salut

La festa del dia 8

Declarada d'interès turístic l'any 1977, la festa és un dels màxims exponents antropològics pel que fa a la participació popular i el seu simbolisme, però resulta prou desconeguda en general.

Cada 7 i 8 de setembre, els carrers del nucli antic d'Algemesí es transformen en un escenari irrepetible on espot gaudir d'una manifestació cultural i religiosa única, que junt amb el misteri d'Elx i el Sexenni de Morella es presenta com una de les fites històriques i tradicionals dels valencians.

La música, les danses, la variada i rica indumentària tradicional, mostren el sentir i la tradició d'un poble que, de generació en generació, participa en la construcció de la seua pròpia identitat, vivint una festa en què no hi ha espectadors, perquè tots, veïns i visitants, hi participen de ple i són protagonistes d'este retaule històric i viu que és la processó de la Mare de Déu de la Salut.

La festa, tal com hui la coneixem, té el seu origen documental el setembre de 1610 en unes partides de càrrec que mostren les despeses.

Els actes de fet comencen el 6 de setembre amb el repic de campanes, que dura fins l'alba del dia 7 de setembre. Però la festa grossa té lloc el dia 8 amb la participació de tots els grups de cultura popular: la muixeranga, els Tornejans, els bastonets, la carxofa, els arquets, les pastoretes, el ball del Bolero i tants altres més.

Dimarts 8 de setembre. Una de les poques processons culturals del País Valencià.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.