Protestes a Balaguer per fer més classes en castellà
Alguns veïns convoquen una concentració davant l'escola, mentre la Fapac rebutja l'augment d'hores
El PP veu irrisori la dedicació del castellà a l'aula
Alguns veïns de Balaguer han convocat per demà dilluns una concentració per rebutjar la mesura a la qual es veu obligat el col·legi Gaspar de Portolà de la capital de la Noguera d'augmentar les hores de castellà a petició d'una sola família. La protesta s'ha previst que se celebri a les 19.00 h davant del centre educatiu, i els missatges que circulen per les xarxes socials afirmen que és una injustícia la mesura i que cal defensar la immersió lingüística. “La voluntat d'una família passa per damunt de l'opinió de tota la comunitat educativa de l'escola”, afirma la convocatòria. I recorden que la decisió d'aquests pares afecta més de 50 alumnes de P5 i de segon.
El centre no es pot negar a acatar una resolució judicial i haurà de fer el 25% de les hores lectives en castellà arran de la petició de la família d'un alumne. Ensenyament va explicar que la petició s'ha d'acatar per ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i tots els alumnes de la classe del que la seva família ho ha demanat cursaran l'assignatura de matemàtiques també en castellà. Aquest és el primer cas que es dóna a la demarcació de Lleida.
Al marge de la protesta, la mesura ha provocat el boicot de molts balaguerins cap al negoci d'hostaleria que regenta la família que ha demanat la formació en castellà, segons expliquen algunes fonts.
La Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac) veu inacceptable que l'escola de Balaguer hagi de fer més classes de castellà només per la petició d'una sola família, trencant la immersió en català.
Mentrestant, la candidata del PP al Parlament, Marisa Xandri, va manifestar: “En quina situació hem arribat a Catalunya perquè hagi de ser un jutge qui digui que almenys un 25% de les classes s'han de fer en castellà?” Va afegir que impartir tres hores de castellà a la setmana “és irrisori, tenint en compte que és un idioma oficial a Espanya, i en conseqüència, a Catalunya.”