El govern subratlla que Medinyà ja era municipi
El departament de Governació recorda que l'annexió a Sant Julià de Ramis la va decidir un consistori franquista “en contra de la posició majoritària dels veïns”
La comissió gestora de Medinyà rep “com un gerro d'aigua freda” el recurs al TC
El departament de Governació ha manifestat aquest divendres la seva disconformitat amb el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel govern espanyol contra la creació del municipi de Medinyà (Gironès).
El govern català ha recordat que aquest nucli va ser independent fins al 1972, i que l'annexió a Sant Julià de Ramis la va decidir un consistori franquista “en contra de la postura majoritària dels veïns de la població”, segons ha explicat a l'ACN Montserrat Mundi, directora general d'Administració Local.
La Generalitat defensa que Medinyà compleix tots els requisits legals per recuperar la condició de municipi i anuncia que el seguirà “considerant com a tal”.
A parer del govern, el recurs de l'executiu de Mariano Rajoy davant del Tribunal Constitucional és una “ingerència” en les competències de la Generalitat i un “atac” a la sobirania del Parlament, que va aprovar la llei per la qual es restituïa la condició de municipi a Medinyà.
L'argument principal del govern espanyol per recórrer aquesta llei és que incompleix la norma vigent perquè el municipi té menys de 5.000 habitants. Per bé que, efectivament, a 1 de gener del 2014 en tenia 850, Governació sosté que la llei aprovada pel Parlament és “singular” i habilita l'excepcionalitat a aquella norma.
A més, Mundi ha matisat que malgrat que l'executiu espanyol parli de constitució de municipi, des del govern prefereixen parlar de “restitució”. Ha recordat que Medinyà havia estat municipi independent fins al 1972, i que aquell any, el consistori franquista que presidia el municipi va decidir l'annexió a Sant Julià de Ramis “en contra de l'opinió majoritària dels veïns”.
Governació ha subratllat, a més, que la condició dels 5.000 habitants la va introduir el govern espanyol a través de l'aprovació de la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local, la LRSAL, una norma que la Generalitat ha recorregut en considerar-la inconstitucional en molts dels seus aspectes, “perquè envaeix les competències pròpies i ataca l'autonomia local”.
Un altre argument de l'executiu espanyol és que els municipis han de tenir suficiència econòmica i capacitat per prestar serveis als habitants. En aquest sentit, Mundi ha assegurat que Medinyà compleix aquests requisit i ha subratllat la “contradicció” de la mateixa administració estatal perquè d'una banda s'ha presentat aquest recurs, i de l'altra el Ministeri de Justícia ha acceptat el municipi i n'ha creat el Jutjat de Pau.
La directora general d'Administració Local, que ha lamentat que “una vegada més” l'Estat va “en contra del que es decideix a Catalunya”. Ha anunciat també que la Generalitat presentarà al·legacions contra el recurs del govern espanyol.
“Gerro d'aigua freda”
La comissió gestora de Medinyà ha rebut “com un gerro d'aigua freda” el recurs d'inconstitucionalitat que el govern espanyol ha presentat al TC contra la creació del municipi.
La presidenta de l'ens, Montse Garcia, admet que, amb la llei espanyola a la mà, no compleixen “amb cap requisit” per constituir-se com a nou municipi. “Però és que nosaltres no estem creant un municipi nou, estem restituint una condició que ja teníem fins al 1972”, ha argumentat Garcia. “Esperem que el TC entengui que és una situació excepcional”, ha afegit.
La presidenta de la comissió gestora ha assegurat que, mentrestant, seguiran fent passos per constituir-se de nou com a municipi independent.