Administracions

Sabadell vol recuperar la caserna de la Guàrdia Civil implicant-hi la Generalitat

Vol revertir els acords entre Bustos i el ministre Rubalcaba per recuperar-la gratis si acaba tenint l'aval de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat

El nou govern de Sabadell, tal com havia anunciat fa mesos, torna a posar sobre la taula la polèmica reversió de la caserna de la Guàrdia Civil per a la ciutat, i ahir va anunciar l'estratègia administrativa per deixar sense efecte els diferents acords que l'any 2006 va signar l'aleshores alcalde, Manuel Bustos (PSC), amb el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, pel seu retorn a canvi de tres milions i un solar de 5.000 m² a Sant Pau de Riu-sec. L'alcalde, Juli Fernández (ERC), i la segona tinenta d'alcalde i responsable de l'àrea de Territori, Glòria Rubio (Crida), van explicar ahir que la intenció és portar al ple d'aquest mes l'inici del procés de revisió de l'expedient que es refereix al protocol, el decret d'alcaldia, els acords de la junta de govern del ple i el conveni amb Interior de l'any 2006, perquè finalment, i si s'aprova, sigui la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, un òrgan consultiu que depèn de Presidència, qui emeti un informe vinculant i perceptiu que determini la seva validesa.

Aquest és un procés que podria durar entre sis i set mesos i que és el resultat del compliment d'una moció aprovada el novembre passat, va explicar Rubio, que hi va afegir que fa un any van iniciar les converses amb l'Estat per recuperar aquest espai reivindicat “pel teixit associatiu”. El maig del 2016 el consistori es va reunir a Madrid amb els responsables de la Guàrdia Civil i d'Interior i aquests van quedar d'enviar quines eren les necessitats que tenien, però no ho han fet.

L'actual govern defensa que els acords del 2006 són “onerosos” i “arbitraris” i no està d'acord amb la contraprestació pactada –i no executada– de fa deu anys perquè entén que l'equipament de 9.000 m² és de titularitat municipal fruit del conveni firmat el 1998 entre l'alcalde Antoni Farrés i el director general de la Guàrdia Civil, Santiago López Valdivieso, i que es va concretar un any després amb la inscripció de la finca al Registre de la Propietat. Malgrat tot, el 2010 l'Audiencia Nacional va tombar per errors de procediment els contenciosos administratius de l'Entesa, CiU i ICV-EUiA contra el conveni i entenia que amb la cessió d'un bé municipal a l'Estat per prestar un servei públic més de trenta anys aquest passava a ser de titularitat estatal.

LA DATA

10.10.06
Es firma
el conveni entre Rubalcalba i Bustos per recuperar la caserna a canvi de tres milions i uns terrenys.

LA FRASE

Tenim tot el dret de recuperar de forma gratuïta un espai que ja és de propietat municipal
Juli Fernàndez
ALCALDE DE SABADELL

Un edifici aixecat el 1911, cedit i amb un futur incert

La caserna de la Guàrdia Civil a la Gran Via es va construir amb aportacions privades i de l'Ajuntament per cedir-la a la ‘Benemérita' per al seu ús i allotjament amb la condició que, un cop es deixés d'utilitzar amb aquesta finalitat, l'edifici retornés al consistori. El cos es va acabar traslladant a Badia del Vallès i el 1999 la caserna es va inscriure al registre a nom de l'Ajuntament. Amb Bustos d'alcalde es vincula el nou acord amb Interior per recuperar la caserna el 2006 al desenvolupament del parc de Salut. S'hi volia fer un equipament per a la docència, la investigació i la innovació en l'àmbit de la medicina conjuntament amb l'hospital Parc Taulí, que va quedar aturat pels contenciosos. El nou govern no ha definit encara els usos que li donarà si el recupera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.