MARTA PAYERÓ

«Aquí la gent viu del camp, i si no ens agrada la variant no la deixarem fer»

L'alcaldessa fa en aquesta entrevista una anàlisi dels projectes actuals i de futur que té l'Ajuntament, entre els quals hi ha les obres al barri vell, la sala de lectura i el dispensari mèdic

Quin és el seu projecte de govern?
–«El gran projecte del nostre govern és arreglar tot el sanejament del municipi. És una obra immensa, impossible de fer en quatre anys de legislatura, i que crec que és un projecte clau que tots els ajuntaments haurien de tenir solucionat. No podem continuar abocant les aigües negres al rec.»
– Aquest projecte està lligat a d'altres?
–«El que volem fer és que ja que obrim el poble per soterrar els serveis, doncs també volem eliminar totes les cicatrius fent una pavimentació uniforme. Per exemple, al barri vell, que és una zona emblemàtica, el que farem serà pavimentar-ho bé per tal que quedi una zona agradable de passeig per a la gent del poble i la gent que ens ve a visitar. Verges és ple de patrimoni arquitectònic i el resultat d'aquestes obres farà lluir aquest patrimoni.»
– Quin és el pressupost total de l'obra?
– «L'obra suposa una inversió de més de dos milions d'euros, inclòs en part en el PUOSC, i que representa dos projectes importants i macos. Important pel tema del sanejament, i maco perquè és una rehabilitació del barri vell de muralles endintre. Ara faltarà buscar nou finançament per continuar aquest macroprojecte més enllà del barri vell. Amb el pla Zapatero hem aconseguit que es faci una fase important com és la plaça Major, on es fa la sopa de carnaval, el mercat, les festes majors i la processó. Cal fer l'obra tenint en compte tots aquests elements.»
– La joventut no els ha demanat una piscina, sinó una sala de lectura.
– «A banda d'aquest macroprojecte, en tenim altres de més puntuals com és la sala de lectura. Aquest projecte és fruit d'un procés participatiu promogut pel consell de joves. Va ser la proposta més aclamada. És un fet molt positiu que joves d'entre 10 i 15 anys demanin una sala de lectura. Ja tenim l'espai, que és a prop de l'escola perquè la funcionalitat d'aquest equipament serà doble: donar servei a l'escola i al públic. No serà una biblioteca, però tindrà serveis com poden ser ordinadors amb accés a internet i llibres de consulta. L'obra començarà aquest any per acabar-la l'any que ve.»
– El nou dispensari mèdic també està a punt.
– «Amb el Departament de Salut tenim pactat fer el nou dispensari mèdic. Ara el tenim a l'edifici de l'ajuntament, però els accessos són complicats, les portes són estretes i no hi passen ni les lliteres ni les cadires de rodes. El dispensari s'ubicarà al darrere del pavelló, a prop de la llar de jubilats. El projecte està previst per l'any que ve o principis del 2011.»
– Els pròxims dos anys seran molt complicats, hi haurà obres pertot arreu.
– «Jo ho tinc molt clar. Jo em vaig presentar per ser alcaldessa per fer coses per al meu poble i per a la gent del meu poble. És per això que estic buscant les maneres per poder-lo millorar. T'ho has de creure per poder-ho defensar i trobar ajudes. Has de pensar que Verges és la capital del món.»
– El projecte de la variant continua encallat?
– «El projecte inicial que ens van presentar en la darrera legislatura ja no ens va agradar. Nosaltres vivim a la plana, de cara al Montgrí, i el que no podia ser és que ens fessin aquesta barrera amb un talús que arribava als dotze metres. Hem demanat a la Generalitat que ens miressin la possibilitat de fer-la per l'oest si l'impacte havia de ser inferior. A més, cal pensar que estem en una zona rural i no una àrea metropolitana. Jo entenc que s'ha de fer una carretera, però també cal entendre que aquí la gent viu del camp i cal buscar el mínim impacte. Si no ens agrada, doncs no la deixarem fer.»
– Si parlem de Verges, hem de preguntar per la processó.
– «És inevitable. Ara estem treballant per fer un centre d'interpretació sobre la processó i centrada en la Dansa de la mort. Es faria a l'edifici que hi ha davant de l'ajuntament i que era propietat de la família Albert, del pare de Víctor Català. Aquest centre tindria una bifurcació temàtica per incloure-hi la figura de Lluís Llach.»
– Com valora el primer any de direcció de Lluís Llach al capdavant de la processó?
– «Jo vaig quedar al·lucinada. En Lluís no va canviar res majestuós, però sí petits retocs. I això és només el principi, perquè és un projecte de tres anys. El que ha volgut és fer un canvi de llums, un canvi de vestuari i també anar ensenyant a la gent a través de grups de treball. Crec que està fent molt bona feina. La gent està encantada, ha agradat molt, i desitgem que això continuï. Creiem que la processó de Verges és un valor patrimonial que Catalunya ha d'ensenyar, i hem aconseguit que des de la Generalitat també s'ho creguin. En tot cas, sense ells no hauríem arribat on som, perquè es necessiten unes ajudes per a un pressupost que s'enfila als 70.000 euros. Enguany s'han superat les 10.000 persones.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona