Administracions

Els municipis que no han retut comptes s'expliquen

Les raons dels que no els han portat a la sindicatura: la negativa de la interventora, l'aprovació pendent del ple o la situació d'excepció

D'altres critiquen que els hagin posat a la llista per una simple “incidència”

Rebombori en alguns ajuntaments que no han presentat a la Sindicatura de Comptes tota la documentació del 2009 i els noms dels quals l'organisme va publicar abans-d'ahir tal com l'obliga la nova llei. La majoria es justifiquen i els motius són diversos: des dels que la interventora es nega a firmar els comptes perquè considera que hi ha irregularitats fins als que no han pogut aprovar-los encara en el ple. Però també hi ha casos d'excepció com ara el de Santa Coloma de Gramenet, on ha estat impossible fer-ho per la intervenció judicial d'algun dels seus organismes. També es dóna el cas de petits municipis que tenen clar que mai podran fer-ho en el termini establert perquè no tenen ni prou personal ni el temps que es necessita. Els que consideren que els han presentat es mostren perplexos o indignats. Algun creu que no hauria de sortir en una llista desagradable per una simple “incidència”.

La interventora no vol signar els comptes

Molins de Rei no ha presentat els comptes municipals perquè la interventora de l'Ajuntament n'ha presentat un informe en contra. La interventora municipal ha trobat irregularitats en la gestió econòmica i problemes en el sistema de contractació pública. L'equip de govern, encapçalat per ICV, defensa en canvi la “transparència i claredat dels comptes econòmics” de l'Ajuntament.

r.m.b.

“Ens els aprovaran sense gaires problemes”

“Som conscients que vam entregar els comptes fora de termini, però quadrar-los a temps va ser impossible”. L'alcalde de Sant Cebrià de Vallalta, Jaume Borrell (CiU), afirma que de les converses mantingudes amb la sindicatura es desprèn que els aprovaran sense problemes i que no hauran de patir per les subvencions. A més, Borrell destaca que l'Ajuntament té un nivell d'endeutament acceptable.

T.M.

“Tenir pla de sanejament ens ha afectat”

Santa Susanna és l'únic Ajuntament del Maresme que no ha presentat ni els comptes del 2008 ni els del 2009. “El 2007 vam aplicar un pla de sanejament que ens ha demanat un esforç extra a l'hora de reajustar els comptes”, al·lega l'alcalde, Josep Monreal (CiU), que destaca “la ferma voluntat del consistori de fer els deures”. L'Ajuntament, però, no té previst aprovar els dos exercicis abans del mes de gener.

T.M.

“Hem complert la normativa fil per randa”

El ple de Cabrils va aprovar els comptes el dia 21 de setembre i menys d'un mes després, el 13 d'octubre, l'Ajuntament els va remetre a la sindicatura mitjançant la plataforma Eacat. Per això, l'alcalde del municipi, Joaquim Colomer (PSC), no entén per què se'ls assenyala d'aquesta manera. “Hem complert la normativa fil per randa, en tots els seus passos”, assegura.

g.a.

Demana explicacions a la sindicatura

En una nota feta pública ahir a la tarda, el govern municipal deixa clar que va presentar els comptes el 21 de setembre, dins del termini. Per això, afirma que la corporació està totalment al corrent i demana que la Sindicatura de Comptes aclareixi i rectifiqui l'errada que els situa en aquesta llista de municipis, una errada que considera “perjudicial per als ciutadans del municipi”.

g.a.

“Els comptes es van enviar el 23 de novembre”

L'alcalde de Llavaneres, Bernat Graupera (CiU), va assegurar que “el municipi ha fet els deures i els comptes del 2009 es van enviar a la Sindicatura el 23 de novembre, just després d'haver passat pel ple”. Tot i això els números no es van aprovar ja que a Llavaneres l'oposició és majoria. Per tant, els comptes es van lliurar més tard del 15 d'octubre, data límit.

ll.a.

L'Ajuntament assegura que s'han lliurat els comptes

A Cornellà s'han mostrat sorpresos amb el llistat de la Sindicatura, ja que des de l'Ajuntament asseguren que s'han presentat els comptes municipals del 2009. El mateix succeeix amb els comptes municipals de Martorell. Fonts del consistori assenyalen que els comptes relatius a l'exercici del 2009 s'han lliurat a la Sindicatura, i que aquests han estat acceptats sense que hi constés cap problema.

r.m.b.

La intervenció de Gramepark fa incomplir terminis

La intervenció judicial de Gramepark arran del cas Pretòria ha impedit que l'Ajuntament de Santa Coloma pugui presentar els comptes dins el termini. L'interventor del consistori ja ho va comunicar a la sindicatura fa un mes, al·legant les “circumstàncies totalment extraordinàries” derivades del cas. D'altra banda, Montgat no ha presentat els comptes adduint “càrrega de feina” dels empleats municipals.

i. m. / j. G. N

“Hem hagut de fer una auditoria de l'emissora”

L'alcalde d'Arenys de Mar i regidor d'Hisenda, Ramon Vinyes (PSC), explica que la liquidació dels comptes de l'emissora municipal els ha fet endarrerir i que no podrà presentar a temps la documentació a la sindicatura. “Hem hagut de fer una auditoria externa de la ràdio i això requereix temps”. Els tràmits administratius van permetre aprovar-ho dilluns i enviar-ho.

e.f.

“Vam haver d'enviar documents ‘a posteriori'”

El regidor d'Hisenda de Calella, Jaume Puig (ERC), destacava ahir que els comptes del 2009 es van enviar a la Sindicatura el 8 d'octubre. “Posteriorment ens van demanar que enviéssim documentació extra del patronat de l'Hospital, en el pressupost del qual nosaltres no participem, només formem part del consorci”, va precisar. Aquesta situació s'entén des del govern local com el motiu de sortir a la llista.

t.m.

“És un problema administratiu, no polític”

L'Ajuntament de Premià de Dalt encara no ha fet arribar els comptes del 2009. Ho farà durant els pròxims dies, segons el regidor d'Hisenda, Josep Triadó (CiU), que esgrimeix raons tècniques per no haver complert els terminis marcats. “És un procés administratiu complex, no hi ha cap problema de caràcter polític ni de manca de transparència”, assegura. El ple va aprovar els comptes en la sessió del mes de novembre.

g.a.

Van lliurar els comptes al setembre i no ho entenen

Per segon any consecutiu, a l'Ajuntament de Barberà del Vallès han lliurat els comptes de l'exercici anterior abans que expirés el termini però figuren a la llista com si no ho haguessin fet. Des del consistori mostraven ahir el justificant de recepció de la Sindicatura amb data del 21 de setembre a les 13.29 hores –amb més de tres setmanes d'antelació– i no entenen que l'ens els inclogui al registre d'incompliments, un fet que troben “injust”.

E.A.

“Hauríem de tenir més marge de temps”

La comissió de comptes aprovarà el pressupost del 2009 el 15 de desembre, i l'enviaran a la sindicatura immediatament. L'alcalde, Jaume Rodó, diu que estava previst així i que “un retard de dos mesos no és res tenint en compte del que es tracta”. I va afegir-hi: “Crec que hauríem de tenir més marge de temps perquè quadrar els comptes no és tan fàcil, a causa dels impagats i d'altres factors”.

j.c.

L'error es comet per segon any consecutiu

C.A.F.

L'Ajuntament va presentar la documentació el 28 de setembre per via telemàtica i té la certificació de la Generalitat que ho assegura. El consistori es queixa que és el segon any consecutiu que li passa això. El president de l'àrea d'Economia, Joan Maresma, no entén que es cometin “errors tan greus com ara aquest” i diu que aquestes informacions “malmeten els esforços de rigor i transparència” dels municipis.

C.A.F.

“Ens van demanar més informació del museu”

El govern de Vilassar de Dalt va entregar els comptes del 2009 el mateix dia 15 d'octubre –la data límit per fer-ho–, a les deu del matí. La sindicatura, però, li va enviar un requeriment en què li demanava més informació sobre els comptes del museu municipal. “És per això que apareixem a la llista, però nosaltres vam complir el termini, vam entregar els comptes abans de la data límit”, diu l'alcalde, Llorenç Artigas (GEVD).

g.a.

La sindicatura no dóna per tancades dues societats

C.A.F.

L'Ajuntament va presentar telemàticament els comptes abans del termini, però la sindicatura considera que no perquè no dóna per tancades dues societats municipals –dissoltes el 2006– ja que no constaven en un registre d'ens locals. El consistori ho va resoldre ahir. El 2007 i el 2008, però, no hi havia hagut cap problema. Exigeix una rectificació de la sindicatura.

C.A.F.

Problemes amb la connexió telemàtica

L'Ajuntament assegura que va fallar la plataforma telemàtica de comunicació entre administracions (Eacat), ja que l'alcalde i també president de Localret, Pere Navarro, va tenir problemes per validar la signatura electrònica i fins cinc dies després del termini no va poder passar la informació a la sindicatura, tot i tenir la documentació a punt dies abans.

j.A.

Per liquidar els comptes d'una empresa

Ha retardat el procés per buscar arguments jurídics que defensin que l'empresa municipal Cerdanyola Promocions havia de tenir una bonificació del 99% de l'impost de societats per la venda d'una parcel·la municipal. La liquidació dels comptes de Cerdanyola Promocions està en exposició pública. La resta de liquidacions (Ajuntament, l'empresa Cerdanyola Opcions i el Patronat de Funcionaris) estan fetes des de l'abril.

C.A.F

Retard per la renovació de la signatura digital

El retard a Sant Quirze es va deure que, arran del canvi de secretari, es van renovar totes les targetes de certificat digital, inclosa la de l'interventor, i aquest no va poder completar el tràmit telemàtic fins que no va disposar de la seva nova signatura digital. A Santa Perpètua i Sentmenat, un fitxer informàtic era massa voluminós per obrir-lo i quan van poder solucionar-ho van enviar la informació fora del termini.

M.C. / E.A.

“Estem en el llistat per un error ja solucionat”

El regidor d'Hisenda, David Vidal, diu que estan a la llista per “un error ja solucionat”. El Museu de la Pagesia constava com a organisme autònom, quan la seva gestió és de l'Ajuntament des de fa temps i ho han regularitzat. A Viladecavalls, falta documentació de l'empresa municipal Viladecavalls Multigestió SL. A Vacarisses estan arreglant un error i, a Sant Llorenç Savall, van rebre un requeriment per documents que faltaven.

M.C

Sindicatura no va poder accedir a un document

L'alcalde, Miquel Solaz, assegura que van enviar els comptes dins del termini, però que la sindicatura els havia informat telefònicament que no van poder accedir a un document de l'empresa Promocions Municipals Gualba i per això constaven al llistat. Solaz entén que la sindicatura hauria de distingir “entre aquells municipis que no han enviat els comptes, i aquells que, havent-los enviat, han d'arranjar alguna incidència.

C.A.F



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona