Administracions

FERMÍ PI

ALCALDE DE VILOPRIU (ERC)

“Costa mantenir els serveis bàsics”

“El 95% està acabat i al setembre els paletes ho haurien de començar a deixar enllestit”

“A l'estiu estem desbordats; per exemple, tenim sis pous i tot i això a l'agost no en fem prou”

Expert.
Aviat farà deu anys que és l'alcalde de Vilopriu i ara sembla que ja tindrà el castell enllestit, una vella reivindicació per al poble. El desequilibri poblacional entre l'estiu i l'hivern fa de Vilopriu un municipi complicat. “Costa mantenir els serveis bàsics”, explica. L'aigua a l'agost és un maldecap de mal solucionar.
Fa molts anys que es treballa per a la rehabilitació del castell, sembla que es comença a veure el final.
Ho tenim força a punt. Penseu que aquest castell amenaçava ruïna i hi plovia de tot arreu. Vam aconseguir una sèrie de subvencions i ens hi vam posar. Vam començar a caçar calés el 2003 i les obres no van començar fins fa dos anys.
Està força enllestit.
El 95% està acabat i al setembre els paletes ho haurien de començar a deixar enllestit. Després només es tractarà de posar-ho al punt, netejar-ho i enllestir-ho. Les oficines de l'Ajuntament ja hi podran anar de seguida, només caldrà comprar algun moble i poca cosa més. Un cop fet això ja es buscarà el moment per inaugurar-ho. Confiem que a la tardor es pugui fer.
Tindrà un ús administratiu, però també un de social.
Hi ha veïns que ja ens han demanat un espai per poder fer una exposició. Hi ha també una senyora que va fer uns llibres amb fotos antigues i un veí que està interessat a fer xerrades polítiques. El jovent també espera tenir un lloc per poder-se reunir, cal un local social per poder-hi anar a distreure's una estona.
I ara que no costi mantenir-lo.
Exactament. Aquesta és la qüestió. Necessitem que el manteniment tingui un cost raonable. Sempre ha estat el tema que ens ha fet més de respecte.
Vilopriu té moltes segones residències, molts paguen impostos però a l'hivern són molt poca gent i amb pocs serveis.
Costa molt de mantenir els serveis bàsics. Si tota aquesta gent que hi ha a l'estiu hi fos a l'hivern seria molt diferent. És molt complicat tenir serveis només per dos mesos l'any. Aigua i serveis ens els ajustem tots nosaltres. A l'hivern som 100 persones i a l'estiu, 500.
A l'estiu, doncs, estan desbordats.
Completament. De cara a l'estiu has de doblar el servei de neteja, i les necessitats d'aigua són també molt més grans. A l'estiu, amb la gran demanda que hi ha, et trobes que cremes bombes i això ho encareix. Tenim sis pous i, tot i això, a l'agost no en tenim prou.
Quina solució té això?
N'estem fent un de nou en una zona en què n'hi ha d'haver, d'aigua. Som el quart poble de Catalunya que gastem més aigua per càpita. Això vol dir que vas a demanar
una subvenció a l'ACA i et diuen que superes de molt el mínim. Moltes de les segones residències tenen el seu hortet, el seu jardinet d'herba i volen regar com si fossin a Escòcia, i això ho fa tot molt complicat.
Pel que fa a l'aigua no tenen altre remei que recórrer a l'ACA.
Hem fet una gestió amb la Unió Europea, però no ho tenim resolt. Està encara en procés. No volem embolicar-ho tot. Quan acabem el castell anirem per fer d'altres coses.
Deutes, problemes de liquiditat?
No tenim cap problema. Vam fer bondat i ara en recollim els fruits.
Manteniment, ara també en el PUOSC.
Benvingut sigui. Ja en faràs molt de tenir infraestructures noves si no pots mantenir les velles. En un poble ha de funcionar tot i per això cal manteniment. El gran problema és mantenir els 52 quilòmetres de camí públic en tot el terme municipal. Primer de tot, en un poble ha de funcionar tot. A més, és un municipi amb molt de bosc. Desbrossar ho fem per parts i la terra de camins, com podem.

L'aigua a mans de l'ACA, i els camins?

De l'Ajuntament i prou. Va durar uns anys que ens ajudaven força. Ara ja no. Ara mateix pots comptar amb la Diputació i poc més.
Bona part dels boscos del municipi són a mans privades.
Una sortida és la biomassa. Ens cal que aquest bosc sigui rendible. Que almenys es pagui la neteja. No n'hi haurà prou. Hi ha propietaris que no saben ni on tenen els boscos. Si, a més a més, és d'una immobiliària encara és més difícil. En aquesta muntanyeta hi pot haver 50 propietaris. És molt complicat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.