Administracions

Les consultes de Torà i Biosca seguiran l'escletxa legal oberta pel 9-N

Després de la negativa del govern espanyol, la Generalitat opta per l'empara de la llei de consultes

No seran vinculants i les convocaran els ajuntaments

La Generalitat opta perquè Torà i Biosca puguin decidir si volen marxar de la Segarra i ingressar al Solsonès mitjançant una consulta popular no vinculant, similar a la del 9-N. La solució jurídica arriba després que, el passat 19 de desembre, el Consell de Ministres denegués als dos ajuntaments la possibilitat de fer una consulta vinculant.

El govern espanyol va respondre a la petició, demanada per la Generalitat, adduint que no era competència municipal, sinó una “qüestió reservada al Parlament mitjançant una llei autonòmica”. Marc Prat, secretari de coordinació de les administracions locals de la Generalitat, afirma: “Seguim pensant que tenim raó. La decisió demostra que el govern espanyol té al·lèrgia a les consultes populars... I s'espolsa el tema cap al Parlament.” Ara, tant pels ajuntaments com per la Generalitat, la qüestió és trobar el camí. “La pedra angular és que els veïns puguin votar i decidir. Després, tant el govern com el Parlament actuaran en conseqüència”, afirma Prat.

Les votacions es faran sota l'empara dels punts no suspesos pel Tribunal Constitucional de la llei de consultes catalana que fan referència a la participació ciutadana. La pregunta serà la mateixa que ja s'havia plantejat quan es va tramitar al govern espanyol: “Està d'acord que el municipi de Torà/Biosca sigui adscrit a la comarca del Solsonès?“

LA FRASE

La pedra angular és que puguin votar. Després, actuarem en conseqüència. També el Parlament
Marc Prat
SECRETARI DE COOPERACIÓ ADMINISTRATIVA DE LA GENERALITAT
Ara analitzem els pros i contres de convocar les consultes abans de les eleccions municipals
Corneli Caubet
ALCALDE DE BIOSCA

Poc marge en el calendari electoral

Els ajuntaments de Torà i Biosca seran els convocants de les consultes. “En cap cas les organitzarà la Generalitat”, puntualitza Prat. Els consistoris tindran el suport del govern i ara estan en espera que se'ls concreti el procediment legal a seguir. I també de decidir la data de les consultes.

Corneli Caubet, alcalde de Biosca, explica: “Mantenim la decisió de fer-les, tot i que ara tindran menys força, però estem analitzant els pros i contres de realitzar-les abans de les eleccions municipals”, previstes pel 24 de maig. La Generalitat considera: “Hi estem treballant, però volem fixar-les tan lluny com sigui possible de les municipals, per poder treballar amb el màxim de tranquil·litat”. El marge del calendari és estret.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona