Administracions

La Diputació farà de crossa política i local del govern

La presidenta Mercè Conesa (CDC) compromet el seu govern amb “el full de ruta pactat per a les eleccions del 27-S”

El govern de CDC-ERC continuarà finançant els serveis locals que no pugui assumir la Generalitat

El nou govern de CDC i ERC a la Diputació de Barcelona es posarà al servei polític i financer de la Generalitat en cas que la llista de Mas i Junqueras governi el país a partir del 27-S. Ho van explicitar ahir la nova presidenta i el nou vicepresident primer de l'ens supramunicipal, l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa (CDC) i l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras (ERC), respectivament, en l'acte de constitució del ple.

En el discurs de presa de possessió del càrrec, Conesa va explicitar que el govern de la Diputació “fa seu el full de ruta pactat per les eleccions del 27 de setembre i el compromís d'avançar en les estructures d'estat”, un compromís que sempre s'ha interpretat com la posada a disposició de la Generalitat del servei tributari de la Diputació per bastir una futura agència tributària catalana, si bé avui ja sabem que a la Diputació de Tarragona CDC governarà amb el PSC i a la de Lleida ho farà amb minoria i haurà de buscar suports, o d'ERC o bé del PSC. De fet, el PSC també votava ahir la presidència de Conesa a Barcelona en un gest que obre la porta a pactes futurs.

Finançar ajuntaments

Guiteras reblava que posar “la institució al servei de la Generalitat” és la posició lògica i recorda que també hauria de ser així encara que l'objectiu polític del govern català no fos la independència. A més de l'acompanyament polític d'un futur govern de CDC i ERC a la Generalitat, en paraules de Conesa, la Diputació continuarà finançant “programes complementaris de suport a necessitats dels ajuntaments” on no arribi el govern català, com per exemple plans d'urgència social, el combat contra la pobresa energètica, la discapacitat o la infància en risc. El nou govern bipartit manté que la prioritat continuarà sent donar suport als ajuntaments en finançament, formació, assistència tècnica i tecnologia, com sempre ha fet, i Conesa recorda que en el passat mandat ja s'ha doblat la inversió als municipis fins arribar als 1.000 milions, una xifra que creu que caldrà incrementar en la mesura del possible aquests quatre anys vinents. “Estarem servint a la raó de ser de la Diputació: els ajuntaments i la seva gent.”

En aquest sentit, Guiteras va voler recordar que els reptes municipals han canviat molt en els darrers quinze anys i que avui els ajuntaments han d'afrontar serveis que ni tan sols contempla la llei com la teleassistència a la gent gran, les llars d'infants, les xarxes culturals i esportives, la creació d'ocupació o la diversificació econòmica local. La transparència en la gestió dels recursos és un altre compromís del govern.

Conesa va anunciar l'impuls del portal de la transparència, les normes d'accés a la informació pública, el codi de conducta d'alts càrrecs i el registre de grups d'interès. Ara bé, la nova presidenta va advertir a tots els càrrecs electes que aquest objectiu requereix un “compromís personal”, perquè les lleis no ho poden regular tot.

Guiteras, alcalde d'un municipi en fallida per un elevat deute municipal heretat, es va comprometre a fer un esforç de comunicació a la ciutadania sobre el paper de suport i coixí dels ajuntaments que fa la Diputació i va citar la frase “si la Diputació no existís, l'hauríem d'inventar”.

LES FRASES

El govern fa seu el full de ruta del 27-S i el compromís d'avançar en les estructures d'Eestat
Mercè Conesa
presidenta de la diputació
Serem a l'oposició amb actitud constructiva per afrontar els reptes dels ajuntaments
Pilar Diaz
portaveu del psc
La Diputació no és un departament de la Generalitat sinó l'ens al servei dels municipis
Arnau Funes
portaveu d'entesa
Ens preocupa que el gran eix de govern sigui fer de l'ens un instrument del procés independentista
Xavier Garcia Albiol
portaveu del pp
Si usen els recursos amb objectius identitaris ens tindran en contra. Si és pels municipis, al costat
Miguel Angel Ibáñez
portaveu de ciutadans

Avís del PSC, Entesa, el PP i C's i crítica única de la CUP

El PSC, Entesa, el PP i C's, que van fer una defensa de la funció de l'ens supramunicipal com a prestador de serveis, van advertir Conesa que no acceptaran que la Diputació faci de crossa política del govern de la Generalitat.

Tenint en compte que el PSC va votar la presidència de Conesa pel seu “tarannà i sensibilitat per les polítiques socials”, la portaveu socialista, Pilar Díaz, va ser la més moderada en advertir al govern que no supedités la prestació de serveis municipals als interessos de la Generalitat. Més explícit va ser el portaveu d'Entesa, Arnau Funes, que va advertir que la Diputació “no és un departament de la Generalitat sinó un ens al servei dels municipis mentre no arribin les vegueries”. Amb tot, Funes no va defugir que l'ens haurà de trobar “el seu espai” en ple procés de canvi a Catalunya.

Més contundents es van mostrar els portaveus del PP i Ciutadans. L'exalcalde popular de Badalona, Xavier Garcia Albiol, va defensar la resposta donada per la Diputació a les necessitats de les persones i els ajuntaments en quatre difícils anys de crisi i va reconèixer a Conesa el seu “tarannà municipalista”, però es va mostrar preocupat per l'objectiu de “fer de la Diputació un instrument del procés independentista de Catalunya”. El PP s'hi oposarà, com Ciutadans, el portaveu dels quals, Miguel Ángel Ibáñez, va afirmar que “si utilitzen els recursos per a finalitats identitàries, ens tindran en contra”. La CUP va criticar la permanència de les diputacions com a instruments d'imposició de l'Estat sobre Catalunya i les va considerar “les institucions més opaques” del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona