Administracions

El desacord polític bloqueja el Consell del Barcelonès

Barcelona en Comú es nega a acceptar CiU dins l'executiu, fa un pas enrere i impossibilita que fructifiqui un quadripartit

L'òrgan supramunicipal només té nomenada la figura del president

La mala maror que ja des de la campanya electoral presideix les relacions entre Barcelona en Comú i CiU ja s'ha traslladat al Consell Comarcal del Barcelonès. Tres mesos després de les eleccions municipals que van determinar la distribució de poder en aquest òrgan, els partits han estat incapaços de formar govern. Tots els intents d'arribar a un acord ampli han estat, fins ara, en va, una situació que es pot considerar excepcional si es té en compte la llarga tradició de l'ens de governs que agrupin diferents, i sovint contraposades, sensibilitats polítiques. El mandat passat, sense anar massa enrere, el Consell va estar regit per un quadripartit format per PSC, CiU, ERC i ICV-EUiA.

L'entrada en aquesta partida de Barcelona en Comú, però, sembla haver alterat les regles del joc. El partit d'Ada Colau (que a la institució va amb ICV-EUiA amb l'etiqueta de l'Entesa) no vol ni sentir a parlar de formar govern amb Convergència, tot i que els executius dels consells comarcals són gairebé invisibles per als ciutadans i tenen escassa càrrega política. Tot i així, i segons ha sabut aquest diari, BComú es va despenjar a l'últim moment –i quan el pacte ja era a tocar– de les converses amb el PSC i ERC per formar govern quan es va assabentar que el nou president de l'ens, el socialista Josep Belver, també havia ofert als convergents integrar-se a l'equip que portaria les regnes de l'organisme. En saber-ho, la reacció d'ERC va ser, només unes hores després, fer també un pas enrere i anunciar que es quedava a l'oposició. Diverses fonts atribueixen a aquest moviment dels republicans a la voluntat de no voler enutjar Colau, amb qui aspiren fer un pacte a Barcelona un cop passi tota la remor del 27-S.

Amb aquest escenari, i sense acord a la vista, es va arribar a la sessió constitutiva del ple comarcal, el 17 de juliol. Aquell dia, i per salvar els mobles, es va acordar que les votacions permetrien el nomenament de Belver com a president, amb els únics vots del PSC. A partir de llavors es continuaria negociant.

A dia d'avui, l'acord encara es fa esperar. El president del Consell Comarcal del Barcelonès diu que la seva voluntat és “aconseguir un govern quadripartit” però tenint en compte les dificultats que s'ensumen, sembla conformar-se a tenir “un govern que doni la màxima estabilitat al Consell”. Tot indica, doncs, que sumarà Barcelona en Comú, PSC i ERC, i CiU en quedaria fora.

Ho corroboren fonts de BComú, que veuen “difícil” formar part d'un govern que incorpori els convergents. A l'altre extrem hi ha CiU, que vol apurar les opcions d'entesa, però ja es veu a l'oposició. Si això és així, buscaran col·laborar amb l'executiu.

LA FRASE

Si no aconseguim un govern quadripartit, treballaré per tenir un govern estable
Josep Belver
president del consell comarcal del barcelonès

Un òrgan en vies d'extinció

El Consell Comarcal del Barcelonès és una entitat gestada l'any 1988 que, d'entrada, va assumir algunes de les competències de l'extingida Corporació Metropolitana de Barcelona. Aquest Consell, que sobre el paper s'hauria d'extingir al llarg d'aquest mandat, té competències sobre els municipis de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs. Entre les competències més destacades hi consten el capítol urbanístic (tant pel que fa als habitatges com als aparcaments i al sector de serveis), a través de l'empresa Regesa, la gestió de les rondes i l'adjudicació d'ajudes socials com les beques de menjador o el transport adaptat. També té competències pel que fa al turisme, entre d'altres.

El Consell Comarcal està integrat per 39 consellers: 8 socialistes, 8 de l'Entesa, 6 de CiU, 5 del PP, 4 de la CUP, 4 de Ciutadans i 4 d'ERC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia