medi ambient
Fan una depuradora a Oix però no podrà funcionar a curt termini
La segona fase del nou equipament, molt important per millorar la qualitat ambiental de l'Alta Garrotxa, depèn del fet que l'ACA hi posi 100.000 euros
Les obres de la primera fase de la construcció de la depuradora d'Oix, que s'estan executant, suposen el principi de la fi d'un problema mediambiental en aquest nucli de l'Alta Garrotxa, com és l'abocament directe de les seves aigües residuals a la riera (un afluent del Llierca), en ple espai natural protegit. És un començament, però no la solució definitiva: només hi ha diners per a aquesta primera fase, mentre que per a la segona (indispensable perquè la planta entri en servei) no hi ha finançament, de moment.
Sense maquinària
L'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) estarà situada en un extrem del camp de futbol, al marge esquerre de la riera. Les obres actuals –que, segons les previsions, s'acabaran a finals d'any– consisteixen a construir-hi les estructures d'obra i fer-hi arribar les canonades i l'electricitat. El pressupost és d'uns 60.000 euros i es finança amb recursos del Pla d'Obres i Serveis.
La segona consistiria en la instal·lació de la maquinària i costaria uns 100.000 euros. L'Ajuntament confia que ho pugui pagar l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) amb el seu pressupost de l'any que ve, un fet que ara per ara no s'ha confirmat.
Sistema biològic
L'EDAR d'Oix tractarà l'aigua del nucli i del càmping, amb un sistema biològic. Els serveis tècnics del Consell Comarcal, que s'encarreguen del projecte, expliquen que podrà tractar uns 70 metres cúbics diaris, una capacitat suficient per a les aigües residuals que hi arribaran. Si bé durant l'hivern no faria falta tanta capacitat, sí que és necessària en la temporada turística, perquè creix la població.
La de Maià, sí
Des del punt de vista tècnic, la depuradora d'Oix serà similar a la que s'està instal·lant a Maià de Montcal. En aquest poble ja tenien depuradora, però es va avariar el 2012 i des d'aleshores el nucli de Maià (amb uns tres-cents veïns) ha estat quatre anys abocant les aigües brutes a la riera, afluent del Fluvià. El retard a recuperar el servei va ser degut a la manca de finançament, atès que l'Ajuntament no tenia prou recursos. Finalment, els 138.000 euros que costa la nova maquinària els posaran la Diputació i l'ACA.