medi ambient
fira
Una vintena d'entitats formen la Fira de les Merdes
És el primer certamen que, en clau d'humor, serveix per denunciar abocadors i altres activitats que agredeixen el medi ambient i hipotequen el territori
El poble de la Figuerosa, a l'Urgell va ser dissabte l'escenari per debatre, en clau d'humor, les instal·lacions que amb la seva activitat “agredeixen el medi ambient”. Una vintena d'entitats ecologistes de tot el país s'han trobat en la primera Fira de les Merdes (FemsCat) que han organitzat la Plataforma Salvem els Plans de Conill i l'Associació el Cul de Catalunya. En la taula rodona que s'ha organitzat, s'ha parlat de les plantes de tractament de residus, abocadors i altres activitats com la ramaderia industrial que, amb el seu funcionament, asseguren que “hipotequen el territori i van en detriment de l'agricultura tradicional”.
La fira l'han organitzat l'Associació el Cul de Catalunya i la Plataforma Salvem els Plans de Conill que des de la Figuerosa lluita contra la instal·lació d'una planta de compostatge per a purins a Ossó de Sió, en un espai protegit declarat zona d'especial protecció d'aus, ZEPA i que és a pocs quilòmetres del poble.
Totes les entitats que s'hi han afegit exigeixen polítiques de gestió de residus més sostenibles. L'organització assegura que la fira se celebrarà cada any fins que s'aturi el projecte de la planta d'Ossó de Sió i s'aturi la planta de Puigverd d'Agramunt, que ja està en funcionament i que qualifiquen “d'abocador camuflat de planta de compostatge”.
Amb la trobada, coordinaran iniciatives noves per treballar junts contra aquests projectes.
A partir de l'humor, s'ha convidat a reflexionar amb l'elaboració d'un mapa amb “tifes” per assenyalar les instal·lacions que provoquen conflictes mediambientals. La fira s'ha tancat amb una performance en què el públic ha pogut “transformar” els seus residus en una xocolata de què han pogut gaudir els més petits.