Medi ambient

Veïns de Capellades, farts del soroll de la depuradora

L'ACA ha fet millores en una estació depuradora del municipi veí de Vallbona d'Anoia

Els veïns d'una zona propera exigeixen una solució definitiva als sorolls que senten des de fa un any

L'Agència Catalana de l'Aigua va anunciar fa uns dies l'adopció de mesures provisionals per resoldre els problemes de soroll a la depuradora de Vallbona d'Anoia que afectaven alguns dels veïns de Capellades, els que resideixen a la zona del Capelló. L'ACA explica que s'han executat actuacions provisionals com l'aïllament acústic extern per garantir “que ens trobem en els llindars de la norma”. Fonts de l'agència asseguren que “s'ha comprovat in situ la reducció dels nivells d'immissió causats per la planta”.

Un any de molèsties

Els més de quaranta veïns de la zona més propera a la depuradora fa un any que senten el soroll i reclamen una solució permanent i definitiva, tot i admetre que les recents actuacions han reduït l'impacte acústic. Reclamen que l'ACA tiri endavant el projecte d'aïllament elaborat per una empresa especialitzada “que fa mesos que té sobre la taula”, diuen, i que consisteix a encamisar les canonades exteriors dels bufants.

Mesures de l'impacte acústic realitzades pels mateixos veïns i per l'Ajuntament de Capellades van donar com a resultat registres superiors als 50 decibels el mes d'octubre passat. Tot i que els habitatges es troben a dos quilòmetres de la instal·lació, la mesura duplicava el límit permès per la normativa municipal entre les onze de la nit i les set del matí.

Els veïns van començar a organitzar-se el mes de juny i s'han trobat en diferents ocasions amb l'ACA, els ajuntaments implicats i el Consell Comarcal.

Noves mesures

Fonts de l'ACA han explicat que l'objectiu és “solucionar el problema en origen”, i per això entenen que el conflicte prové de l'increment de necessitats d'aire, en la nova adjudicació del servei d'explotació de l'EDAR, que ha començat l'1 de gener del 2017, i “l'adjudicatari es veurà obligat a canviar els difusors d'aire i el bufant que els alimenta”. A més de millorar el procés, des de l'agència confien que “tindran un efecte reductor del soroll emès”.

Balanç de les millores a finals del trimestre

Des de l'Agència Catalana de l'Aigua exposen que, un cop fetes les millores previstes a la depuradora, “es valorarà la possibilitat d'executar altres actuacions d'insonorització proposades en la diagnosi efectuada si els canvis efectuats no corregeixen la problemàtica”. Aquest balanç s'efectuaria a finals del primer trimestre d'aquest any 2017. Els veïns afectats es trobaran el divendres vinent amb l'Ajuntament de Capellades, al qual demanaran que sigui més proactiu i ferm en la defensa dels interessos dels veïns de la ronda del Capelló.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]