Medi ambient
Corredor pioner per salvar els esquirols a Bellaterra
Instal·len dos passos amb corda de fibra sintètica i fusta a quinze metres d'altura per evitar atropellaments en un punt crític de la carretera BV-1414
Només cal observar l'escut de Bellaterra, on hi ha un esquirol, per veure l'estret lligam que uneix l'entitat municipal descentralitzada (EMD) amb aquests petits animals. Sensibles a la reducció de la població d'esquirols, l'any passat van posar-se en contacte amb el biòleg Josep Lascurain per estudiar la situació i tirar endavant mesures per protegir-los. “És una solució viable i econòmica que es pot aplicar a altres llocs del Vallès, l'àrea metropolitana i Catalunya”, explicava ahir Lascurain després d'assegurar que es tracta d'una proposta pionera a l'Estat i a Europa. I és que a Bellaterra van detectar que a la carretera BV-1414, a la que es coneix con el revolt de la font de la Bonaigua, hi havia nombrosos atropellaments d'esquirols que volien travessar la via per beure i alimentar-se. La solució s'ha basat a instal·lar dos passos elevats –quinze metres per sobre de la carretera– fets amb corda de fibra sintètica i travesses de fusta per facilitar el camí als esquirols. A banda, s'han instal·lat dues menjadores, per dirigir els animals, i càmeres fotogràfiques per comprovar, com s'ha fet, que utilitzaven el corredor. Es va col·locar abans del començament del curs escolar i, segons assegurava la vocal de Medi Ambient de l'EMD, Helena Figuerola, des de llavors no hi ha hagut més atropellaments.
El projecte del parc dels esquirols, que ha representat una inversió de sis mil euros, tindrà continuïtat. Es preveu instal·lar més ponts elevats a altres punts crítics i demanar la col·laboració ciutadana per posar menjadores.
LA FRASE
Sis mil cotxes i un bosc madur però fragmentat
El biòleg Josep Lascurain descrivia ahir l'esquirol roig com un animal afable que es pot adaptar fàcilment als humans però que en el cas de Bellaterra s'ha trobat amb una carretera molt transitada –segons el darrer estudi de la Diputació per la BV-1414 passen 6.600 vehicles al dia– i amb un bosc madur amb pins de fins a vint metres d'alçària però que està fragmentat pel creixement de la urbanització, fet que dificulta, per exemple, la connectivitat amb espais com Collserola. Bellaterra disposa de 2,16 hectàrees de bosc madur i té una presència d'entre quatre i sis esquirols per quilòmetre quadrat, el que significa “un bon indicador de la connectivitat biològica de Bellaterra”. No existeix, però, cap cens concret de la zona donada i la xifra es basa en estudis generals. Assegurava que la solució implantada a Bellaterra, nascuda d'un disseny propi després d'estudiar solucions en altres punts d'Europa i dels Estats Units, seria fàcilment traslladable a altres poblacions veïnes i assenyalava que un dels passos següents podria ser implicar els veïns a protegir els esquirols amb diverses propostes.