Medi ambient

Franges de protecció contra incendis a 30 urbanitzacions

La Diputació de Barcelona va destinar 627.000 euros el 2016 a la regió per evitar que el foc arribi a zones habitades

Proposa als ajuntaments que els veïns paguin una taxa per mantenir aquestes franges netes

Seguint la premissa que els incendis s'han de parar a l'hivern i no pas a l'estiu, la Diputació de Barcelona i una trentena d'ajuntaments de la regió central van actuar el 2016 per fer franges de protecció contra incendis en trenta urbanitzacions i nou parcel·les públiques. L'ens supracomarcal va subvencionar les actuacions amb 627.000 euros –del total dels 1,5 milions que va invertir a la demarcació– amb l'objectiu de prevenir que el foc arribi a zones habitades. Aquestes franges s'hauran de mantenir perquè la vegetació no torni a créixer i la Diputació proposa als ajuntaments cobrar una taxa als veïns que viuen en urbanitzacions per sufragar el manteniment. Ha creat una ordenança perquè els municipis la puguin aprovar i s'ofereix a recaptar la taxa.

És el tercer any que la Diputació dona ajudes per fer franges i el 2016 va haver d'ampliar la partida inicial fins a gairebé doblar-la per l'alta demanda dels ajuntaments. Per al 2017 està prevista una altra tongada d'ajudes, però l'ens adverteix que només sufragarà la primera actuació. Després, caldrà fer una feina continuada per mantenir netes aquestes franges, i per això la Diputació proposa que es repercuteixi el cost als veïns en forma de taxa. De fet, la llei estableix que són els veïns els que estan obligats a fer aquestes tasques, i en el cas que no compleixin, els ajuntaments en són els responsables subsidiaris.

Però, com explica el diputat Jesús Calderer, “els ajuntaments tenien dificultats per fer el manteniment [de les franges], i això no pot ser, perquè seria llençar diner públic perquè al cap de dos anys tornaríem a estar on estàvem”, diu. Segons el diputat, “d'aquí neix la voluntat de crear aquesta taxa perquè els ajuntaments puguin recaptar uns diners per poder fer el manteniment”. I hi afegeix: “Creiem que és una taxa que serà ben acceptada perquè el veí haurà vist que la primera neteja no li haurà costat diners i veurà que és efectiu contra els incendis.” La Diputació calcula que de mitjana els veïns haurien de pagar uns 30 euros anuals.

Els municipis, satisfets

Els ajuntaments consultats per aquest diari destaquen la importància de les actuacions que subvenciona la Diputació per fer franges de protecció com un element bàsic en la prevenció d'incendis. Entre els municipis on s'ha invertit més hi ha Muntanyola, els Hostalets de Pierola, Balenyà i Sant Salvador de Guardiola, on l'any passat es van fer dues actuacions i on, a més, l'Ajuntament té un pla d'autoprotecció que va elaborar després de l'incendi d'Òdena de l'estiu del 2015.

A Muntanyola van rebre una subvenció de prop de 60.000 euros, la més elevada, i segons explica l'alcalde, Ramon Llorà, ara s'ha d'executar la franja protectora. Es farà a la zona de Rústiques Muntanyola, on hi ha una seixantena de parcel·les. Però Muntanyola ja havia actuat a l'entorn del nucli urbà i té previst acollir-se a nous ajuts. Sobre la taxa de 30 euros anuals, l'alcalde està d'acord que caldrà repercutir aquest manteniment als veïns. “Fer el manteniment cada any o cada dos anys és més barat i més funcional”, explica.

Als Hostalets de Pierola l'any passat es va actuar a la urbanització Boscos de Can Martí i aquest 2017 es farà a Serra Alta i Can Fosalba. El 2018 està previst també a Can Térmens i Rovira de l'Estela. El regidor de Medi Ambient, Jordi Ramas, considera “de cabdal importància” aquesta prevenció. Aquest any ja s'aplicarà una taxa de 25 euros als veïns d'urbanitzacions perquè “són els primers interessats que es facin aquests treballs de manteniment del bosc”, diu el regidor.

A Balenyà, l'alcaldessa, Anna Magem, considera que, tot i que a la zona no hi ha hagut mai cap incendi, “cal ser més previsors del compte”. En el cas d'aquest municipi osonenc, amb els diners de la Diputació s'actuarà a la zona de Puigsagordi.

No hi ha hagut mai cap incendi, encreuem els dits, però la qüestió és ser més previsors del compte
Anna Magem
alcaldessa de balenyà
El fet de reduir la massa forestal i tenir-la controlada ajuda a contenir la propagació del foc
Jordi Ramas
regidor de medi ambient dels hostalets de pierola
Un manteniment cada any o cada dos anys és més barat i funciona. Caldrà aplicar taxes
Ramon Llorà
alcalde de muntanyola


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona