Medi ambient

Pobles de l'Anoia se sumen a la recollida porta a porta

El Consell Comarcal de l'Anoia implantarà, abans d'acabar l'any, la recollida de residus porta a porta en una quinzena de municipis

La mesura aspira a millorar els baixos índexs de reciclatge

Una quinzena de municipis de l'Anoia començaran, aquest 2017, a recollir els residus amb el sistema porta a porta. El Consell Comarcal de l'Anoia està acabant de definir, aquest mes de febrer, el plec de clàusules i el nombre definitiu de municipis que s'incorporen al contracte, que s'hauria de posar en marxa abans d'acabar l'any. El conseller de Medi Ambient de l'ens comarcal, David Sánchez, explica que el cost i les característiques del servei s'acabaran de definir en funció dels municipis que s'hi acabin adherint.

En qualsevol cas, reconeix que serà superior al milió d'euros anuals que costa actualment. La clau, diu Sánchez, és que el previsible augment de recollida selectiva acabarà rebaixant el que es paga per portar residus a l'abocador. Així, “inicialment serà més car, però el balanç per als municipis acabarà sent igual o millor que ara”, segons el conseller i alcalde de Jorba, que recorda que aquest sistema acostuma a elevar la recollida selectiva.

Municipis com ara Capellades, la Pobla de Claramunt, Castellolí, Jorba, Argençola i Copons s'incorporaran al porta a porta, amb una població conjunta superior als 20.000 habitants.

Quedaran fora del porta a porta poblacions com ara Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena, Piera, i Masquefa, on el Consell Comarcal no gestiona el servei i que tenen les seves pròpies concessions. Tampoc s'hi incorporaran els municipis de l'Alta Segarra, que ja treballen en una concessió mancomunada amb la perspectiva de la reivindicada nova comarca.

La recollida serà porta a porta, tot i que, en zones amb cases disseminades, s'establiran àrees tancades amb contenidors. Tot i que els cubells portaran un xip d'identificació, en aquesta primera fase no es preveu aplicar bonificacions o càrrecs als ciutadans en funció de la generació de residus.

Una de les comarques que menys recicla

El sistema de recollida porta a porta ha de contribuir a treure la comarca de l'Anoia de la cua del rànquing català en recollida selectiva. Només té cinc comarques per sota.

L'any 2015, es van recollir de forma selectiva el 30,18% dels residus generats a la comarca, a força distància de la mitjana del país, que és del 39%. La situació s'agreuja perquè la generació de residus per habitant i any és de 539, 60 kg, mentre que la mitjana catalana és de 493,29.

Tot i això, la recollida selectiva s'ha doblat a l'Anoia des del 14,40% de recollida selectiva de l'any 2005.

Per municipis, Piera se situa com el que més recicla a l'Anoia, amb el 47,93% dels residus generats. A l'altre extrem, la Llacuna és el que menys recicla, amb el 15,62% dels residus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona