Medi ambient

pagesia

control de plagues

Agricultura i sector pacten el pla contra el cargol poma

La neteja de la maquinària agrícola abans de passar d'un marge de Delta a l'altre és obligatòria des d'aquest mes

UP estima que els costos de producció s'han encarit 554 euros per hectàrea

La comissió tècnica de seguiment de la plaga del cargol poma al delta de l'Ebre, formada per l'administració, el sector arrosser i els ecologistes, ha pactat les actuacions que es duran a terme enguany per combatre el mol·lusc invasor i que, en conjunt, tenen una dotació pressupostària d'un milió. Una de les novetats d'aquesta campanya és l'ampliació del període en què és obligatòria la neteja de la maquinària agrícola per passar del marge esquerre del Delta, on hi ha afectades 6.000 hectàrees, al dret. Així, si fins ara calia netejar la maquinària durant la sega, enguany cal fer-ho tota la campanya, és a dir, des d'aquest mateix mes de març, quan els productors comencen a preparar els camps abans de la sembra. “S'haurà de justificar el rentat de tota la maquinària, no només dels tractors de fanguejar”, ha explicat el responsable de sectors agrícoles d'Unió de Pagesos (UP), Rafel Verdiell.

També es farà un control del moviment del planter d'arròs i es prohibirà la captació d'aigua del riu al marge dret sense l'autorització prèvia d'Agricultura. Amb aquestes actuacions l'administració pretén eradicar la plaga del cargol poma al marge dret del Delta, on hi ha unes 90 hectàrees afectades, mentre que al marge esquerre l'objectiu és contenir-lo perquè la plaga ja s'ha escampat. I això ha provocat que els costos per als productors d'arròs al marge esquerre s'hagin disparat els últims anys. Segons UP, la lluita contra el mol·lusc invasor implica uns costos de 554 euros per hectàrea i el marge econòmic de les explotacions afectades s'ha reduït un 45%. UP ha comptabilitzat el cost dels tractaments en saponina, la instal·lació de malles a les boques de reg i la seua supervisió constant, amb la corresponent despesa de combustible, entre altres. És per això que el sindicat agrari ha demanat que s'adeqüi el mòdul de l'IRPF als arrossaires de l'Ampolla, Camarles, Deltebre i l'Aldea al Ministeri d'Agricultura, que ho ha acceptat, però encara no s'ha concretat la rebaixa.

LA XIFRA

6.000
hectàrees
del marge esquerre del Delta estan afectades pel cargol poma. La plaga va aparèixer el 2009.

Qui té les competències a l'Ebre?

Tot i les mesures que s'emprenen a les infraestructures de reg i els arrossars per combatre el cargol poma, un dels problemes perquè els diferents mètodes siguin eficaços és la presència del mol·lusc invasor al riu Ebre. En aquest sentit, la directora general d'Agricultura, Teresa Masjuan, considera “urgent” determinar qui té les competències en cada tram del riu “per saber d'on han de sortir els recursos per poder actuar al riu i frenar la proliferació del cargol”. La Generalitat fa un any que va reclamar al Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient que aclarís quina administració era responsable del riu (la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre no ho és aigües avall de Tortosa) i encara no ha rebut resposta. De fet, la falta d'actuació al tram final de l'Ebre és un dels problemes amb què topa el marge esquerre del Delta per controlar la plaga i que han provocat el fracàs del pla de sectorització. “El punt de captació de l'aigua és a la pedrera on caldria posar un filtre potent per evitar l'entrada de cargols”, ha dit Verdiell. Els regants de l'esquerra de l'Ebre reclamen més inversió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona