Medi ambient
Podem porta la defensa del riu Besòs al Congrés
Presenta una proposició no de llei contra l’abocament d’aigua de mar calenta
Després que els vots contraris del PP frenessin l’aprovació al Senat de la moció que reclamava l’aturada dels abocament d’aigua calenta i salada a la desembocadura del riu Besòs per part de la central de cicle combinat d’Endesa, ara la qüestió es debatrà al Congrés dels Diputats. El grup d’Units Podem-En Comú Podem-En Marea ha presentat aquesta setmana una proposició no de llei que es debatrà en la comissió d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. Els impulsors de la iniciativa confien que en aquesta cambra, on el PP no té la majoria absoluta, el text pugui prosperar. De fet, al Senat, la moció ja va tenir els vots favorables dels representants dels socialistes i el PDeCAT. Encara no hi ha data per al debat de la proposició a la comissió del Congrés dels Diputats, però és possible que s’hagi d’esperar al període de sessions després de les vacances d’estiu, segons asseguren els impulsors.
El text de la proposició no de llei insta el govern de l’Estat que faci les actuacions necessàries perquè cessin els abocaments d’aigua calenta i salada a la desembocadura del Besòs. Es demana que es facin els tràmits per a la modificació d’ofici de la declaració d’impacte ambiental dels grups Besòs-3 i Besòs-4 de la central de cicle combinat amb la finalitat que les descàrregues de l’aigua que es fa servir per refrigerar els circuits es facin mar endins, almenys a 300 metres de la costa, mitjançat un emissari submarí, el mateix mètode que es fa servir per obtenir l’aigua de mar que s’utilitza en el procés. D’aquesta manera es vol evitar que els abocaments d’aigua salada calenta es facin al tram final del riu i afectin la regeneració biològica del parc fluvial del Besòs.
Malgrat que els diferents grups encara no han decidit la seva posició, després del rebuig del PP a la moció presentada al Senat, la federació del PSC del Barcelonès Nord va recriminar als conservadors el seu vot contrari perquè el considera “un atac a l’ecosistema de la conca del Besòs al seu tram final”.