Medi ambient

Quinze càmeres al Moianès i el Bages per prevenir focs al bosc

Les ADF aposten per la videovigilància per detectar columnes de fum i evitar que els incendis es facin grans

Ja se n’han posat dues a Sant Feliu Sasserra, tres a Calders i ara se n’instal·len deu a Fonollosa

En el foc de Sant Feliu Sasserra del 2016 haurien estat efectives

Un total de quinze càmeres de videovigilància controlaran aquest estiu els boscos del Bages i el Moianès per prevenir incendis. Tres agrupacions de defensa forestal (ADF) han decidit instal·lar aquest sistema per detectar columnes de fum i així poder apagar els focs abans que s’hagin estès. Les càmeres emeten en directe i es poden consultar des de qualsevol dispositiu amb connexió a internet. Això permetrà que també les puguin consultar, per exemple, Agents Rurals, Bombers i Protecció Civil. Les dues primeres es van situar a Sant Feliu Sasserra, on l’any passat hi va haver l’incendi més important de la regió central. També se n’han col·locat tres a la zona de Calders i se n’estan posant deu més a l’àrea de Fonollosa. A més, hi ha altres ADF que hi estan interessades, com les de l’entorn de la muntanya de Montserrat, tot i que en aquest cas el projecte no està tan avançat.

Els pioners d’aquest sistema han estat a Subirats, al Priorat, i a les Gavarres. Inspirant-se en aquests casos, l’ADF Quercus, que agrupa voluntaris dels municipis de Sant Feliu Sasserra, Avinyó, Santa Maria d’Oló i l’Estany, ha estat la primera de la Catalunya Central a implantar el sistema de videovigilància. L’agrupació va escollir Sant Feliu Sasserra per fer una prova pilot, després de l’incendi de l’estiu passat, que va cremar un centenar d’hectàrees a la zona. Santi Montsech, coordinador de l’ADF de Santa Maria d’Oló, és un dels impulsors de la implantació de les càmeres al bosc. Assegura que si l’any passat hi hagués hagut instal·lat aquest sistema “les càmeres haurien estat superefectives” per la situació on estan ubicades.

Segons explica Montsech, Sant Feliu Sasserra era el millor lloc per fer una prova pilot perquè les càmeres s’han pogut instal·lar en un turó on hi ha corrent elèctric i accés a internet, que és el que es necessita per poder instal·lar-les. Un cop s’ha vist l’èxit d’aquesta primera prova, el sistema s’ha volgut estendre a altres zones. Per això, l’ADF Quercus ha col·laborat amb l’ADF d’Artés, Calders i Monistrol de Calders per instal·lar càmeres també a la zona del Moianès, a l’entorn del municipi de Calders. En tots dos casos, ha estat bàsica la col·laboració dels ajuntaments de la zona i de les empreses que els han subministrat l’accés a internet perquè han col·laborat econòmicament en el projecte. Segons explica Santi Montsech, cada càmera pot costar uns 200 euros, als quals s’hauria de sumar la instal·lació i el manteniment de la línia d’accés a wifi.

Finalment, aquesta campanya d’estiu també hi haurà càmeres instal·lades a l’àrea de Fonollosa. Segons explica el president de l’ADF Amics del Bosc (Aguilar de Segarra, Fonollosa, Rajadell, Sant Mateu de Bages i Sant Pere Sallavinera), Pere Fons, se n’estan instal·lant en diversos punts. En total n’hi haurà deu, repartides en quatre punts, que serviran per tenir controlades les 18.000 hectàrees de bosc que vigila aquesta agrupació de defensa forestal. “Tindrem un control 24 hores del dia des de punts molt ben triats i localitzats i una informació permanent que tindrem tant nosaltres com els bombers”, explica Fons, que considera que les càmeres poden ajudar a guanyar com a mínim deu o quinze minuts. “Són fonamentals a l’hora que sigui un incendi que apaguem ràpid o que sigui complicat extingir-lo”, diu.

Zones no vigilades

Hi coincideix Santi Montsech, coordinador de l’ADF de Santa Maria d’Oló, que assegura que l’ajuda bàsica que ofereixen les càmeres és que detectarà abans si hi ha un possible incendi a la zona. “El que busquem és, en llocs que per exemple estan a 30 minuts del parc de bombers, veure una possible columna de fum com abans millor, i la nostra feina és ser els primers a arribar, per la proximitat i perquè som coneixedors del territori. És la manera d’evitar que el foc creixi”, explica. I, en això, les càmeres els ajuden perquè cobreixen molt de territori, perquè tenen zoom que permet detallar exactament on és la columna de fum i perquè es pot consultar en directe a través de l’ordinador, la tauleta o el telèfon mòbil. Actualment, les càmeres les pot veure tothom a la web Vigilant.cat. Qui té codi (cossos de seguretat i ADF) les veu en directe, i qui no, veu una fotografia que es renova cada quatre minuts. A més, la federació d’ADF del Bages ha acordat crear una plataforma que unifiqui totes les càmeres i que permeti que qui hi tingui accés pugui manipular els visors de les càmeres. Montsech alerta que les càmeres no s’instal·len per substituir guaites sinó per cobrir zones que ara no estan vigilades. “No són per substituir ningú, perquè nosaltres ja no en teníem”, diu.

LES FRASES

El que és bo de tot això és que els diferents cossos, com Bombers i Agents Rurals, podran tenir accés a les càmeres
No es tracta de substituir els guaites, però sí que servirà per cobrir zones que no estan vigilades
Santi Montsech
coordinador de l’adf santa maria d’oló i impulsor de vigilant.cat

Campanya marcada per la calor

La Generalitat invertirà 16,2 milions d’euros en la campanya de prevenció d’incendis forestals, que incorporarà nous mitjans personals i tècnics per combatre el foc en un any que es preveu complicat per les altes temperatures. Part d’aquest pressupost es dedicarà a reforçar el personal de la campanya amb 847 persones. Segons dades del Departament d’Interior, hi haurà 52 punts de vigilància i 37 mitjans aeris.

La Diputació de Barcelona començarà divendres 16 de juny la campanya 2017 d’informació i vigilància contra incendis forestals (PVI), un programa de suport als municipis en la prevenció de focs al bosc durant els mesos d’estiu i que es fa en col·laboració amb 269 ajuntaments, 118 ADF i 9 federacions d’ADF. Pel que fa a la regió central (Bages, Osona, Berguedà i Moianès), el dispositiu estarà format per 89 persones, de les quals tres són enginyers i sis, operadors, situats als centres de control de Manresa i Vic, així com per dos punts de guaita a Mura i Monistrol de Calders, dins el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona