Olèrdola convertirà els antics conreus de la Muntanyeta en vinya experimental

L'Ajuntament vol recuperar la funcionalitat de l'antiga finca agrària per millorar el sector

En l'últim ple municipal es va aprovar per unanimitat l'arrendament de 9.000 metres quadrats d'un terreny situat en una de les fondalades de la finca al Grup d'Explotacions Vitícoles del Penedès, prop d'una cinquena part de l'espai total que té la finca municipal, perquè situïn en aquest espai el seu centre d'experimentació del conreu de la vinya. El projecte preveu la utilització de material vegetal millorat, mecanització integral i la recerca i aplicació de tècniques innovadores per a la millora de la producció, la reducció de costos i l'increment de la qualitat. El conveni signat preveu la cessió de l'espai durant 12 anys a partir de la data en què la vinya comenci a produir perquè es desenvolupi el projecte, i un cop finalitzi aquest termini es tornin els terrenys a l'Ajuntaments amb la millora dels entorns ja feta i amb els drets de plantació actualitzats per tal que el consistori en pugui fer ús o cedir l'espai a pagesos de la zona.

L'arrendament que es va aprovar per unanimitat preveu que una vegada es comenci a ocupar l'espai, el col·lectiu deixi buida la zona que des de feia deu anys ja tenien a la zona verda d'un dels seus polígons industrials. El grup feia temps que buscava un nou emplaçament que evités el contacte amb la pol·lució de l'ambient.

El regidor de Medi Ambient, Raimon Reventós, ha destacat aquesta setmana «la singularitat de l'arrendament pels beneficis que comportarà pel municipi, ja que al final del conveni s'haurà recuperat un espai ja convertit en zona de conreu i l'espai s'haurà destinat no amb ànims de lucre sinó amb un propòsit investigador». Es preveu que durant aquests dotze anys la zona sigui treballada per uns vintena de pagesos i s'hi apliquin mètodes nous i s'introdueixen noves varietats. El govern local ( ApO-PSC) treballa des de fa temps per recuperar la històrica explotació agrícola i estructurar uns espai per a l'oci familiar i de barbacoa. Fa un any, el govern va signar un conveni semblant amb la societat de caçadors perquè es plantessin cereals per atreure els ocells que cacen aquest col·lectiu.

L'Ajuntament ha signat un conveni amb la Fundació Territori i Paisatge per convertir la zona en un espai d'oci amb aparcament. Es preveu la creació de zones per a barbacoes, la millora de l'accés a la porta, el tancat de la zona i la creació de mobiliari per aquest espai lúdic. El projecte de creació de la zona de pícnic té un pressupost de 45.000 euros i es preveu la seva aprovació el mes de febrer. El govern ha descarat iniciar cap altre projecte, com ara el de creació d'un càmping que ja va provocar tensions entre el veïnat fa anys.

Volen crear més espai de vinya sobre un antic abocador de runa

La Muntanyeta disposa d'un espai total de 50.000 metres quadrats que estan a tocar del parc comarcal d'Olèrdola. De fet, els límits de l'antiga explotació agrícola de vinya i cereals està a uns 100 metres del parc. El projecte per recuperar les explotacions agràries que hi havia a la zona no només se circumscriu a la Muntanyeta sinó que el govern local vol estendre-ho als voltants. Pels voltants de la zona de la Muntanyeta hi ha un antic abocador de runa, ara clausurat, que el govern vol reconvertir en espai agrari. El govern ja està parlant amb la Unió de Pagesos per veure les possibilitats de recuperar la zona. El govern voldria abocar-hi terra, preparar les 4 hectàrees que té l'antic abocador i dividir la zona en tres i quatre parcel·les. La producció de la terra es destinaria a la producció que actualment gestiona la cooperativa agrícola de Moja. El govern local d'Olèrdola vol que l'oferta de vinya es converteixi en l'aparador del parc comarcal que hi ha al terme municipal, el pulmó verd de la zona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.