Medi ambient

Medi ambient

El Baix Maresme estén la guerra contra la mosca blanca

Premià de Dalt amplia el tractament pioner contra aquesta plaga que s’està fent al barri del Remei a la Cadira del Bisbe

Es constata una sensible reducció d’aquest insecte en els entorns de les zones tractades

La lluita contra la mosca blanca s’estén a la zona del Baix Maresme. Si fa unes setmanes es va començar pel barri del Remei de Premià de Dalt, una de les zones més afectades per aquest tipus d’insecte, ara el Consell Comarcal del Maresme (CCM) i l’Ajuntament del municipi han decidit ampliar l’actuació a la zona de la Cadira del Bisbe, també a Premià de Dalt. L’actuació serà la mateixa que al barri del Remei: és a dir, s’aplicarà un tractament pioner a les plantes afectades a partir d’un producte (concentració de sabó fosfòric i oli) de baix impacte ambiental. Els seus efectes són més lents, però es garanteix que no altera l’equilibri natural. A més, es geolocalitzen totes les plantes tractades i es fa un seguiment de la seva evolució.

Tot i que els resultats provisionals són positius, des del CCM s’assenyala que cal esperar a finals de l’estiu per fer una valoració més acurada. De moment s’han tractat 150 figueres de moro que han estat geolocalitzades i de les quals s’està fent el seguiment. Es calcula que a la Cadira del Bisbe es tractaran 150 cactus més. Amb aquest tractament es vol minimitzar les molèsties que pateixen els veïns propers a zones on creixen figueres de moro afectades per mosca blanca.

Es tracta d’un insecte que no és nociu per a la salut de les persones, però que altera la seva vida, principalment a les nits, quan els insectes se senten atrets per la llum blanca i envaeixen cases i espais públics. “De moment les larves tractades amb el producte ja no proliferen ni se’n creen de noves”, va explicar l’alcalde de Premià de Dalt i conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Triadó (PDeCAT), que va afirmar que altres municipis com ara Tiana també estan fent front a aquesta problemàtica. Pel que fa a l’ampliació del tractament, l’alcalde va fer notar que “a la Cadira del Bisbe s’ha identificat un focus important de mosca blanca”.

Triadó va explicar que aquest tractament s’aplica cada 15 dies i va destacar la col·laboració ciutadana per tractar aquesta plaga. “Molts dels cactus es troben en finques privades i és difícil accedir-hi si no ens ho indiquen els mateixos propietaris”, va dir l’alcalde. En aquest sentit, el també conseller comarcal va assenyalar que “a hores d’ara s’ha pogut millorar la fórmula química del tractament fent-lo més efectiu” i va recordar que la prova pilot “ja s’ha posat a disposició d’altres ajuntaments que tinguin aquesta problemàtica perquè és una plaga que s’està estenent per tota la comarca”.

Tot i la posada en marxa d’aquesta mesura, Triadó va recordar que “la millor manera d’eliminar la plaga és arrencar les figueres de moro afectades”, cosa que ja s’està fent a la zones de titularitat pública.

LA XIFRA

150
figueres de moro
són les que es tractarà a la zona de la Cadira del Bisbe, a Premià de Dalt.

LA FRASE

De moment les larves tractades amb el producte ja no proliferen ni se’n creen de noves
Josep Triadó
Alcalde de Premià de Dalt i conseller comarcal

Teià arrenca 31 tones de figueres

Un altre dels municipis més afectats per la plaga de la mosca blanca és Teià. De fet, una part del poble limita amb el barri del Remei de Premià de Dalt, una de les zones on la mosca blanca ha causat més molèsties des de fa un any. Aquest fet ha obligat el consistori teianenc a prendre mesures que s’han traduït en l’arrencada de més de 31 tones de figueres de moro infectades per la mosca blanca. Tal com va comentar la regidora de Medi Ambient, Montserrat Riera (CAT-ERC), les intervencions es van concentrar sobretot als sectors de Sant Berger i al Torrent del Molí, “Ja teníem pensat fer-hi actuacions, però quan les vam iniciar vam veure la magnitud de la plaga”, va confessar la regidora, que va dir que s’han trobat aquest problema “de manera sobtada”. “Això ens ha permès prendre consciència que es tracta d’un problema global”, va manifestar Riera, que va fer una crida a la població perquè alerti sobre aquests casos. La regidora també va indicar que ja s’havien posat en contacte amb Premià de Dalt per saber l’eficàcia del tractament pilot contra la plaga, però va descartar posar-la en funcionament aquest any “perquè ja s’han arrencat les que estaven a l’espai públic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona