El temporal assetja l'interior

La neu i el gel van afectar ahir una vintena de carreteres a la demarcació, en la meitat de les quals va ser obligatori l'ús de cadenes

La sobtada irrupció d'aire fred d'ahir va anar acompanyada de la primera nevada del 2010 a la demarcació de Tarragona. Un dels municipis avesat a les baixes temperatures és Prades (Baix Camp), on ja és el tercer temporal d'aquestes característiques que s'hi ha viscut aquest hivern. En aquesta ocasió, les volves van estar caient sense descans des de primera hora del matí, i tot i que no es van originar grans problemes de mobilitat a la població, a la tarda la seva acció va ser visible perquè es va acumular «mig pam de neu» al terra, segons explicava Núria Vilar, de la casa rural cal Pons. Una postal ben similar és la que es va estampar a Falset, on l'Ajuntament va fer públic un ban en què informava els veïns de la necessitat de col·locar cadenes als vehicles per sortir de la població en direcció a Reus i Tarragona, a causa de la presència de neu al port del coll de la Teixeta. A la capital del Priorat, els flocs van ser els protagonistes a partir de les nou del matí, tot i que a aquella hora es van barrejar amb la pluja, fet que va impedir que agafessin al terra. Tot i això, al migdia la nevada es va intensificar i va començar a acumular gruixos a carrers i places, on indubtablement els que van gaudir més van ser els infants, que van poder aprofitar el darrer dia que tenien de les vacances de Nadal per sortir a jugar amb la neu.

Per precaució, també de bon matí, l'alcalde d'Horta de Sant Joan (Terra Alta), Àngel Ferràs, es va posar en contacte amb els Mossos d'Esquadra amb la finalitat d'advertir del temps i intentar col·laborar amb el cos policial en el que calgués: «Els veïns del poble ja estan acostumats a viure episodis com aquest i, per tant, tenen clar que, si no és indispensable, no han d'agafar l'automòbil. Tot i això, dues dotacions policials es van situar a la carretera que va de Bot a Horta per evitar que la gent hi circulés si no portava cadenes; i una màquina llevaneu va estar tirant sal al matí, quan ja es van aplegar gruixos de tres centímetres». Paral·lelament, el carter de Batea (Terra Alta), Joaquim Balaguer, va comentar que, com que la neu va agafar més a les muntanyes, ell va treballar amb normalitat: «Tot i que em desplaço a peu, no he tingut cap problema. A més, al matí he anat amb cotxe a Gandesa, i no m'he trobat cap incidència. Era com si hagués plogut».

Baixada de temperatures

La neu i la pluja van arribar juntament amb una forta baixada de les temperatures, que va enfonsar les màximes i va provocar que en alguns nuclis no aconseguissin números positius durant tota la jornada. Aquest va ser el cas de Prades, on el mercuri tan sols va arribar als 0,7 graus negatius, i va registrar mínimes de dos graus també sota zero, una xifra que va ser superada als ports de Tortosa-Beseit, on la mínima a darrera hora de la tarda era ja de 3,8 graus negatius.

Mentre que a l'interior la temperatura més elevada amb prou feines va vorejar els quatre graus positius, a la costa l'onada de fred també es va notar amb força. Així, municipis com el Vendrell, Ulldecona, Mas de Barberans o l'Aldea es van acostar a unes màximes que eren un 50% més baixes que tot just les del dia anterior i en casos com l'Ametlla de Mar les mínimes es van quedar a prop dels zero graus. A Tarragona, per exemple, ahir els termòmetres només van ser capaços de pujar fins als 5,6 graus, mentre que el dia de Reis van marcar els 11.

Les mínimes, així mateix, es van situar en números negatius a diversos nuclis del Priorat, la Conca de Barberà, la Terra Alta, el Baix Camp i l'interior del Baix Ebre. I, pel que fa a les previsions meteorològiques, s'apunta que l'onada de fred encarà serà més intensa avui, i que probablement s'allargarà fins la setmana vinent.

Tres vies interurbanes tallades

Els conductors, com és costum, van ser els que ahir més van haver de suportar els efectes del fred. Tot i que no es van registrar incidències importants al llarg de la jornada, el temporal va complicar la circulació en una vintena de carreteres del Camp i l'Ebre. D'aquestes, se'n van haver de tallar tres en els dos sentits de la marxa: la TV-7333, a Corbera d'Ebre; la T-334, a l'altura d'Horta de Sant Joan, i la TV-3301, a Bot (a l'hora de tancar aquesta edició, encara no s'havia restablert la normalitat en les dues últimes). Paral·lelament, es va haver de circular amb cadenes a la C-44, a Móra la Nova; a la TV-7004, a Vilanova de Prades; a la TV-7005, a Prades; a la TV-7041, a Mont-ral; a la TV-7333, a Vilalba dels Arcs; a la T-701, a Prades; a la T-704, a la Febró, i a la TV-7333, a Corbera d'Ebre. També hi va haver presència de gel i neu a la calçada a la C-12, a Tivissa (on es va restringir el pas de camions de més de 3.500 quilos); a la C-221, a Batea; a la C-424, a Ulldemolins; a la C-43, a Gandesa; a l'N-420, a Gandesa (on tampoc van poder transitar els vehicles de tercera categoria), i a la TV-2443, al Montmell. Tot i això, dos equips llevaneu del servei de carreteres de la Diputació de Tarragona van fer tasques de neteja i de prevenció en vies de la Conca i del Baix Camp.

Aixopluc per a indigents

el punt

En vista de les previsions meteorològiques, l'Ajuntament de Reus va intensificar ahir el dispositiu que s'executa juntament amb la Guàrdia Urbana, el servei d'emergències i l'àrea de Benestar amb l'objectiu que les persones que viuen al carrer no notin tant les baixes temperatures que assetgen el territori. Aquest protocol preveu que, en cas que els agents o l'associació de voluntaris de protecció civil trobin alguna persona dormint a fora, se li ofereixi la possibilitat d'allotjar-se en una pensió. El cost va a càrrec de l'Ajuntament i, en el supòsit que aquesta nit s'hagi recollit algú, els tècnics de l'àrea de Benestar també s'hi posaran en contacte avui al matí per iniciar un procés perquè pugui acollir-se als serveis socials municipals. També amb motiu de l'activació del pla Neucat en fase d'alerta per part del Departament d'Interior, ahir a dos quarts d'onze de la nit es va posar en funcionament a Tarragona l'operatiu Iglú, que organitzen l'àrea de Seguretat Ciutadana i Mobilitat i la de Serveis a la Persona del consistori. En el dispositiu participen diversos efectius de la Guàrdia Urbana (entre els quals hi ha el cap de torn), dues furgonetes i una ambulància de la Creu Roja, un tot terreny i una furgoneta de Protecció Civil, i una treballadora social. Fins que acabi l'onada de fred faran cada nit una ronda per la ciutat per localitzar les persones sense sostre, a les quals oferiran allotjament o mantes. En un principi, el lloc on se'ls refugiarà és la Casa del Transeünt però, si aquesta s'omple, se'ls portarà a les pensions concertades amb l'Ajuntament.

Infants sense classe

Avui les escoles de la demarcació reprenen l'activitat després de les vacances de Nadal, però a l'Ebre més de 300 alumnes es quedaran segur sense classe per la cancel·lació del transport escolar. La Generalitat, de fet, va recomanar ahir als consells comarcals de l'Ebre que suspenguessin el servei. Els que segur que demà no en tindran són els 350 estudiants que fan servir les nou línies que enllacen les poblacions de la Terra Alta amb Gandesa. Els responsables donaven gairebé per fet que es deixarà també sense servei els municipis de Tivissa, Rasquera i la Palma d'Ebre (amb uns 75 alumnes afectats), a banda de la línia que enllaça Alfara de Carles, els Reguers i Paüls amb Roquetes (35 alumnes), tot i que la decisió en ferm es prendrà aquest matí. S'ha suprimit, a més, la línia que fa arribar set estudiants del Priorat a Móra d'Ebre. Pel que fa al Camp, el Consell Comarcal del Priorat va optar també per anul·lar totes les línies de bus escolar, mentre que la Conca n'anul·la dues (des de Santa Coloma i Vilanova); la resta de comarques prendran una decisió final avui a primera hora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona