Medi ambient

trànsit

medi ambient

Dosrius ha de tallar un miler de pins que fan malbé l’asfalt

La nova normativa recull que aquests arbres no podran estar a menys de quatre metres del llindar de la finca

El veïnat de Can Massuet és un dels més afectats i els bonys dels carrers ja han provocat accidents

Dosrius té detectats més d’un miler de pins –podrien arribar als 1.400–, la majoria dels quals amb les arrels han desfalcat l’asfalt dels carrers o l’han aixecat en forma de bonys que afecten directament la circulació de vehicles. La situació, que es concentra sobretot al nucli urbà de Can Massuet, ha arribat fins a l’extrem que l’Ajuntament s’ha vist obligat a incloure mesures concretes en la nova ordenança de neteja i tancament de parcel·les i solars que fa poc que ha començat a caminar.

El regidor d’Urbanisme, Joan Serra, afirma que la solució és tallar els arbres, “a excepció que algun propietari vulgui conservar l’exemplar afectat i hi faci un mur o alguna altra actuació per evitar que les arrels s’escampin”. “Hi ha pins que fins i tot fan de llindar entre solars i afecten de forma evident la via pública, deixant-la gairebé intransitable en determinats punts”, assenyala el regidor. Zones com ara l’avinguda de Can Massuet i el carrer Masnou en són un exemple clar, ja que els cotxes hi han de circular a poc a poc i esquivar els obstacles, i de fet “ja s’hi ha produït més d’un accident”.

Serra hi afegeix que les arrels també han arribat al clavegueram. “Algunes canalitzacions de les més antigues que no són de PVC han quedat afectades, perquè l’arbre busca la humitat”, manté el responsable d’Urbanisme de Dosrius. En aquest cas, recorda que està pendent una actuació al carrer Ocata que s’ha de dur a terme com a conseqüència de les esquerdes provocades per les arrels en el sistema de canalitzacions.

Mínim quatre metres

Serra avança que la nova ordenança especifica que els pins “s’hauran de situar a una distància mínima de quatre metres del llindar de la parcel·la, solar o terreny amb la via pública” i que l’Ajuntament predicarà amb l’exemple tallant els dels espais municipals afectats. El regidor recorda que la tala de pins pot representar un cost important per al propietari de la parcel·la i, per això, explica que el consistori estudiarà la possibilitat de buscar alguna empresa que se’n pugui encarregar a un preu més assequible. “L’Ajuntament avisarà i informarà els veïns amb temps”, explica Joan Serra, que hi afegeix que “en cas que el propietari no se’n faci càrrec hi actuarà l’Ajuntament de forma subsidiària i li passarà la factura corresponent”.

El responsable d’Urbanisme comptabilitza en uns 180.000 euros la partida que l’Ajuntament destinarà aquest any a l’asfaltatge de carrers. “Les actuacions, però, estaran condicionades a la prèvia desaparició de les arrels que han fet malbé el ferm”, destaca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia