El temps de bolets arriba vint dies més tard de l’habitual
Les pluges dels últims dies tornen la il·lusió als boletaires després d’un estiu sec
Els experts auguren una tardor més aviat càlida, que pot propiciar que la temporada s’allargui fins ben bé a principis de desembre
La temporada de bolets d’aquest any ha començat vint dies més tard del que és habitual en alguns punts del Pirineu. En d’altres –la majoria–, ara com ara encara no se’n troben i caldrà esperar uns quinze dies perquè comencin a treure el cap. Segons els experts, les pluges d’aquesta última setmana podrien salvar la campanya, tot i que la temporada dependrà de les condicions meteorològiques de les pròximes setmanes. Catalunya, i en especial el Pirineu, ha de viure una tardor passada per aigua per assegurar una bona campanya. Des del Berguedà, l’expresident de la Penya Boletaire de Berga Jesús Perarnau viu el retard de la temporada amb calma: “No és pas tard, fins a finals de novembre se’n solen fer.” Perarnau recalca que, si les condicions meteorològiques hi ajuden, “podem arribar fins a principis de desembre collint bolets”. L’únic que ha de passar, diu, és que vagi plovent i no faci massa fred.
Una tardor càlida
Les previsions meteorològiques auguren una tardor una mica més càlida i precipitacions prop de la mitjana. Si això es compleix, la campanya de bolets d’aquest any hauria de ser similar o lleugerament millor que la mitjana dels últims vint anys, estimada en 60 quilos de bolets per hectàrea l’any, és a dir, unes 73.000 tones de bolets arreu de Catalunya. Es preveu una campanya molt similar a la de l’any passat. Aquestes dades són el resultat de models matemàtics de producció de bolets obtinguts arran de vint anys de mostrejos micològics en parcel·les permanents distribuïdes pels boscos de Catalunya. En aquest sentit, l’expert del CTFC Juan Martínez de Aragón recorda que les dades són només “estimacions de producció fruit de la informació meteorològica recollida en cadascuna de les parcel·les durant tot aquest període”.
El paper dels arbres
D’altra banda, segons el CTFC, la producció real de bolets variarà en funció de la distribució de les pluges, de com siguin d’espaiades i de les temperatures. Tot plegat farà que no totes les comarques tinguin les mateixes produccions. De fet, segons l’espècie forestal, pot variar molt la producció. El pi roig, per exemple, és l’espècie amb més producció, amb mitjanes de 100 kg/ha, mentre que els boscos de pi blanc poden arribar a 45 kg/ha.