Medi ambient

Territori

2,3 milions de tones de brossa a l’àrea de Barcelona el 2016

El Garraf és la comarca que més residus genera ‘per capita’, amb 584,40 quilos per habitant a l’any

Matadepera és el municipi de la demarcació que millor separa les deixalles

La regió metropolitana de Barcelona va generar durant el 2016 un total de 2.278.434 tones de residus municipals, dels 3,7 milions de tones que es van registrar a tot Catalunya. Tot i així, la quantitat generada arriba a 1,24 quilos per habitant al dia, per sota de la mitjana del país, que és d’1,36. Per comarques, la que més residus per capita fa és el Garraf, amb 584,40 quilos, i la que menys, el Vallès Occidental, amb 404,68. Però la comarca del Maresme és la que millor índex de recollida selectiva neta té, un 33,3%. El municipi que més recicla és Matadepera (Vallès Occidental) amb un índex del 76,73%.

Regió metropolitana

Les dades referents al 2016 les va presentar ahir el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, i engloben els residus municipals recollits a la regió metropolitana de Barcelona, que inclou l’Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Garraf, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, va dir que “està previst iniciar un procés de consulta” per “elaborar una nova llei de residus” que permeti implantar un model individualitzat de gestió. L’ARC també està estudiant ampliar el pressupost destinat a les subvencions per a la millora de la gestió dels residus en el món local, ja que, aquest any, els imports sol·licitats en algunes de les ordres, com els destinats a la implantació de noves deixalleries, a projectes de prevenció per a la reutilització o al foment de la recollida de la fracció orgànica dels residus, han superat amb escreix el pressupost que tenia la convocatòria.

Dades globals

Pel que fa al global de Catalunya, l’any passat es van generar 3,7 milions de tones de residus municipals, que corresponen a 1,36 quilos de deixalles per habitant i dia.

Les xifres indiquen un lleuger repunt respecte a l’any anterior (1,35 kg/hab/dia) en dades absolutes tot i que, si es té en compte el creixement econòmic, existeix una certa dissociació i s’observa una tendència al canvi cap a un model de producció i consum més sostenible.

Tot i que el producte interior brut (PIB) creix, es conté la generació. L’any 2016, el PIB va augmentar un 3,7% respecte al 2015, mentre que la generació de residus municipals va ser només un 0,65% superior a l’any anterior.

LA XIFRA

2,3
milions de tones
de residus municipals van generar els municipis de la regió metropolitana de Barcelona el 2016.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.