municipal
recollida d'escombraries
Pineda fa les paus amb el Consell Comarcal i signa un nou contracte per la recollida selectiva
El conveni es posarà en marxa al juny i preveu millores significatives tant en el material com en el sistema i la periodicitat
L’Ajuntament, però, anuncia que estudiarà la gestió directa del servei
“Donem un vot de confiança al Consell Comarcal i també aprofitem l’oportunitat que significa l’oferta de la nova empresa de capital mixt Resmar”. Pineda ha refet finalment els ponts de diàleg amb el Consell Comarcal del Maresme i signarà un nou conveni pel servei de recollida selectiva de les fraccions de la brossa, totes a excepció del rebuig i l’orgànica que continuarà fent la brigada municipal. Així es va comunicar ahir en el ple i la proposta –d’una durada de dos anys prorrogable a dos més– va obtenir el suport unànime de tots els grups municipals. El regidor de Medi Ambient, Jordi Masnou (PSC), va informar que l’acord arribar després de llargues negociacions i de superar una etapa negre pel què fa al servei, del qual va recordar que havia provocat moltes crítiques centrades tant en les males condicions del material exposat als carrers, sobretot els contenidors, com també en la freqüència de la recollida.
El nou conveni, que està previst que es posi en marxa el 15 de juny, suposarà un cost més elevat que l’actual –295.441 euros anuals–, que Masnou va justificar tant per un canvi més eficient del servei com per la possibilitat que hi hagi un retorn econòmic pel municipi quan la recollida es faci de forma més correcte. “La gestió d’aquest retorn econòmic es farà directament des de l’Ajuntament”, va puntualitzar el regidor que malgrat el vot de confiança anunciat cap al Consell Comarcal va aprofitar per anunciar que s’encarregarà un estudi de viabilitat perquè l’Ajuntament pugui gestionar en un futur el servei de recollida selectiva, sigui a través d’una empresa municipal o d’altres alternatives. “La recollida de la brossa de rebuig ja la fem amb els nostres mitjans i estem satisfets, però de moment no es donen les condicions, ni de personal ni de capacitat, per poder ampliar el servei a la resta de fraccions”, va comentar i va afegir que el Consell Comarcal també és coneixedor d’aquesta proposta de futur que s’està treballant.
Prèviament a l’inici del nou conveni, està prevista una campanya de sensibilització adreçada a la ciutadania per obtenir una major participació i uns majors resultats en la recollida selectiva de Pineda.
Des del Consell Comarcal del Maresme es va valorar ahir molt positivament aquesta nova entesa amb l’Ajuntament de Pineda i es van precisar les millores que incorpora el nou conveni com ara el canvi de tots els contenidors – de paper, vidre i envasos– de les àrees distribuïdes per la població, una major periodicitat en el buidatge i la incorporació d’un nou sistema en els bujols de vidre que permeti als grans productors, com ara bars, poder abocar directament a les àrees del carrer. Tot i això està previst mantenir la recollida setmanal a aquests grans productors com es fa fins ara.
Ajudes de l’Agència de Residus pel foment de la recollida de l’orgànica
L’Agència de Residus va anunciar ahir la inversió de més de dos milions d’euros a ens locals i grans productor pel foment de la recollida de la fracció de l’orgànica. En concret, es subvencionen projectes des d’una perspectiva d’economia circular. La majoria dels projectes estan adreçats a la millora de la recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus municipals, al diagnòstic de l’estat de la recollida i a la realització de plans d’actuació, i a l’autocompostatge com a via de gestió exclusiva. A la comarca del Maresme s’hi han destinat un total de 119.196 euros repartits entre els Ajuntaments de Tiana, Cabrera de Mar, Mataró, Sant Andreu de Llavaneres i Pineda de Mar. En el cas de Pineda els 10.000 euros obtinguts han estat per fer una diagnosi de la recollida selectiva i els plans d’actuació corresponents. Els diners destinats des de l’Agència de Residus s’han obtingut a partir del gravamen que paguen els municipis per la quantitat de fracció resta –la no separada selectivament– que envien als abocadors o a incinerar.