Medi ambient

Ja no es podrà deixar el cotxe a tocar dels gorgs de Cogolls, a les Planes

L’Ajuntament ha habilitat un aparcament a l’encreuament de la carretera que hi mena

Ha activat un control de l’accés que mantindrà fins al setembre

Regular per preservar. Les gorgues de la riera de Cogolls i del riu Brugent a les Planes d’Hostoles constitueixen un important conjunt d’interès natural i un poderós pol d’atracció de banyistes i visitants molt popular. L’afluència de visitants incontrolada ha generat problemes associats a la massificació. Sense anar gaire lluny, l’any passat s’hi van posar 500 multes a propietaris de vehicles mal aparcats i, en una ocasió, s’hi van produir problemes de pas d’una ambulància que hi anava a atendre una urgència. I és que l’accés a les gorgues de les Planes és també i sobretot l’accés principal a la zona habitada de Cogolls.

L’Ajuntament, doncs, hi ha prohibit l’accés amb vehicle i ha activat un dispositiu de vigilància i control de l’accés. Aquest dispositiu es va posar en marxa el cap de setmana passat i es mantindrà fins al setembre. Als mesos de juliol i agost s’aplicarà cada dia i, als altres mesos, només els caps de setmana.

Els qui vulguin accedir als gorgs hauran de deixar el vehicle a l’aparcament habilitat a tocar de l’encreuament de la carretera de Cogolls amb la C-63 i pagar 5 euros, dels quals se’ls en tornarà 1 si duen els residus generats en una bossa que se’ls facilitarà, juntament amb un díptic amb informació de l’espai natural que visitaran.

L’Ajuntament ha invertit 70.000 euros –35.000 provenen d’un ajut de la Generalitat– en l’habilitació de l’aparcament, en la instal·lació d’una tanca a l’accés a la carretera de Cogolls –els veïns hi tindran el pas franc–, en la col·locació de senyals i de cartells informatius sobre la fauna i la flora de cada gorg, etc. A aquesta inversió, cal afegir-hi el cost de contractació de tres vigilants. L’alcalde, Eduard Llorà, ha explicat que han modificat l’ordenança que regula l’accés a la zona, que preveu multes d’entre 300 i 3.000 euros. Segons ell, tot plegat ha d’evitar comportaments incívics i ha de contribuir a la preservació de l’entorn.

La fundació ENT de la Xarxa de Custòdia del Territori farà un seguiment d’indicadors durant els pròxims anys per avaluar el dispositiu.

LES XIFRES

3.000
euros
és el cost més elevat del ventall de multes que es poden imposar per infraccions als gorgs planencs.
70.000
euros
és la inversió que l’Ajuntament ha fet per activar la regulació, que tindrà un cost de 20.000 euros anuals.
5
gorgs
hi ha a les Planes: els del Molí dels Morruts, Santa Margarida, Can Poeti, la Plana i la Pedrera d’en Biel.

L’accés regulat a altres espais

La regulació de l’accés a les gorgues del municipi de les Planes d’Hostoles és una experiència que ja han aplicat altres municipis gironins. A la Garrotxa mateix, el Consorci de Protecció de l’Alta Garrotxa l’aplica a l’accés a la zona de Sadernes i Sant Aniol d’Aguja, també en les temporades de més afluència turística. A la comarca del Ripollès, l’Ajuntament de Campdevànol limita l’accés als gorgs de la zona de la font del Querol i del torrent de la Cabana. Ara, precisament, hi ha ampliat la zona de l’aparcament. Altres ajuntaments que tenen espais amb molta afluència de visitants estudien mesures similars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona