Obres en curs a la granja per engreixar pollastres a Solius
La primera de les tres naus autoritzades està gairebé enllestida, amb un talús extern per pal·liar-ne l’impacte visual
El municipi farà un peritatge ambiental i els opositors mantenen un contenciós
Les obres de la granja d’engreix de pollastres al Mas Cateura de Solius ja estan en marxa i han avançat en els darrers mesos, amb la primera de les tres naus previstes pràcticament enllestida i la superfície aplanada per a la construcció de les altres dues edificacions amb llicència. Al perímetre de la finca, pels flancs de ponent i migdia, s’ha aixecat un talús per minimitzar l’impacte visual de l’explotació, una de les mesures que prescrivia l’autorització ambiental d’Agricultura entre les mesures correctores de l’impacte davant les al·legacions presentades. I el consistori, de moment, no hi planteja cap objecció.
L’alcalde de Santa Cristina, el republicà Xavier Sala, es referma en l’argument que el consistori va expressar el seu parer i l’explotació, autoritzada amb capacitat per a un màxim de 83.500 pollastres, segons els diversos informes, pot seguir el seu curs. Malgrat això, avança que “s’encarregarà un peritatge ambiental per assegurar que les obres s’ajusten al que establia el projecte” visat per la Generalitat i diversos organismes oficials. I deixa clar que de moment no hi ha cap element que ho contradigui ja que, de fet, encara ni tan sols s’ha posat en marxa l’activitat agroramadera autoritzada.
Contenciós paral·lel
Els opositors de Salvem Solius, en canvi, segueixen l’evolució dels treballs i mantenen un contenciós administratiu contra l’autorització de la Generalitat, perquè sostenen que es tracta d’“una activitat industrial, i no pas agrària”. Amb aquest argument, defensen que no tindria encaix en una zona eminentment rural, i consideren, a més, que “l’ocupació i el sostre previst és molt elevat respecte als metres de superfície de la parcel·la”. Sempre, és clar, que la justícia els acabi donant la raó.
Altres arguments que els opositors esgrimeixen fan referència a la proximitat de l’explotació amb una zona boscosa, pel costat de ponent, o l’impacte visual de l’altura de les sitges.
La canonada d’aigua
D’altra banda, els veïns de la zona estan pendents de l’arribada d’una canonada d’aigua municipal que els permetrà deixar de dependre de pous per a l’abastament hídric. El projecte, però, s’ha endarrerit perquè cal tramitar una modificació del pla general, segons ha explicat l’alcalde, però es manté en l’agenda. Els promotors del nou sector de la riera de Molinets costejaran, d’acord amb diversos convenis, una part de la inversió.