Medi ambient

Lloret s’oposa que l’Estat els tregui sorra del fons marí

L’Ajuntament durà Costes al jutjat si no els justifica el dragatge de 500.000 m³ de la costa, a tocar de Tossa

L’Ajuntament de Lloret de Mar està disposat a dur el Servei de Costes de l’Estat espanyol al jutjat si no li justifica el dragatge anunciat, pels mitjans d’informació, de 500.000 metres cúbics del fons marí de la costa, al límit dels termes de Lloret i Tossa de Mar.

El regidor de Medi Ambient de Lloret, Jordi Orobitg (ERC-Avancem), explica que el consistori enviarà un requeriment a l’Estat per conèixer la necessitat de dragar a prop del seu municipi i quins estudis avalen l’operació i “com afectarà la dinàmica del litoral i els corrents marins”. En una nota de premsa, l’Ajuntament va recordar que l’acció de l’Estat forma part de l’àmbit d’influència de la Xarxa Natura 2000 i del PEIN Massís de Cadiretes. Orobitg hi afegeix que hi ha hàbitats “de posidònia”. Al gener, el consistori va extreure terres i va equilibrar la sorra de la zona de bany entre Sa Caleta i la platja Gran.

L’Ajuntament vol conèixer quins són els plans de l’Estat i expressa la seva disconformitat amb el projecte. “Per totes les circumstàncies expressades, el consistori fa palesa la seva oposició al dragatge anunciat fent avinent que s’empraran els mecanismes legals i judicials adients per fer-hi front. En aquest sentit s’ha requerit al Servei de Costes que lliuri tots els estudis tècnics i ambientals que habiliten la solució proposada, demanant el trasllat de tot l’expedient”, es pot llegir en el comunicat.

Anunci a Sant Antoni

La setmana passada, el cap de Costes a Girona, Jordi Planella, va avançar que la solució per a la consolidació i el manteniment de la platja de Sant Antoni de Calonge (Baix Empordà) era extreure sorra d’entre Tossa i Lloret. En l’acte hi va ser el subdelegat del govern espanyol a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante.

Orobitg ha explicat que el 2011 l’Estat ja va proposar a l’Ajuntament de Lloret de situar uns espigons marins submergits per estabilitzar la platja, però fa set anys –diu– el consistori i les entitats veïnals ja s’hi van oposar. Segons el regidor de Medi Ambient, a més, operacions per protegir platges del Maresmes extraient sorra del fons de Blanes i fent dragatges al delta del riu Tordera han perjudicat la platja de s’Abanell.

D’una altra banda, l’edil de Medi Ambient de Tossa, Xicu Nadal (Tossa Unida), diu que no tenen constància del projecte de l’Estat. Nadal explica, a més, que la regressió de la sorra al poble ha fet que hagi desaparegut la platja del Reig. Avui la junta de govern local estudiarà quines mesures emprèn.

LA FRASE

Això és una competència de l’Estat i no ens n’han dit res. Els demanem que ens aportin estudis
Jordi Orobitg
regidor de medi ambient de lloret de mar (ERC-AVAncem)

LA DATA

03.05.18
Va ser
el dia que el cap de Costes a Girona, Jordi Planella, va dir que s’extrauria sorra d’entre Lloret i Tossa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.