L'obra de la planta de triatge i tractament de residus a Coll Cardús enfila l'últim trimestre

L'equipament funcionarà en proves a l'estiu i al 100% a final d'any, però falta decidir el nou emplaçament per dipositar les bales

El CTR de Vacarisses és la tercera obra més destacada en curs a la comarca, després dels perllongaments dels FGC a Terrassa i Sabadell. S'hi estan invertint prop de 75 milions d'euros, en un àmbit de 4,3 hectàrees. Les diferents naus, només, ocupen més de 37.000 m², per on passaran cada any fins a 245.000 tones de fracció resta de residus.

La gerent de l'Agència de Residus de Catalunya, Genoveva Català, va destacar que la instal·lació permetrà «fer un darrer aprofitament de la fracció resta i garantir un plus de recuperació material i energètica», ja que alguns residus seran incinerats. La darrera mitjana de reciclatge a Catalunya, del 34% l'any 2008, supera en 4 punts la dels països de l'OCDE i duplica l'estatal, però la pròxima fita, segons va explicar Català, serà assolir el 48% de recuperació el 2012.

Els camions de recollida de fracció resta abocaran els residus en una primera planta de triatge mecànic i manual, on diverses màquines i processos en separaran els plàstics, els metalls i els residus orgànics, que malgrat els contenidors de recollida selectiva hi continuen predominant al 50%. Tota la matèria orgànica es dipositarà en una nau tancada hermèticament on serà digerida sense oxigen. En aquest procés de descomposició es produeix biogàs, que emmagatzemaran per generar prou electricitat per fer anar tota la planta. Finalment, el material es traslladarà a la nau d'estabilització, amb aire però a baixa pressió per evitar que les pudors emanin a l'atmosfera, i se'n generarà compost per adobar camps i un altre material apte per restaurar talussos en obres públiques.

Pendents del nou dipòsit

Pel que fa al rebuig, anirà a parar a bales empaquetades amb teles inertes. Els paquets es dipositen en abocadors de dimensions més reduïdes, com ara l'antiga argilera Elena de Cerdanyola. Malgrat això, aquest dipòsit arribarà al límit en els pròxims mesos i encara no s'ha decidit l'emplaçament del nou. El president del consorci comarcal de residus, Joan Carles Sánchez, no va donar pistes: mentre no hi hagi alternatives, les bales es duran a dipòsits de l'entitat metropolitana. Un dels emplaçaments proposats, la pedrera Berta de Sant Cugat –rebutjat per veïns i ecologistes–, sembla descartat de moment.

El centre d'interpretació

El conseller Baltasar i el president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental van signar un conveni a l'Ajuntament de Vacarisses per definir el programa del futur centre d'interpretació del tractament dels residus, que es podria situar a prop del CTR. La idea és fer una mena de museu per divulgar com funcionen els processos de reciclatge, triatge i dipòsit i valorització energètica, per conscienciar la població. Alhora, s'hi podrien fer tasques de recerca en la matèria. El projecte era una aposta de l'alcalde de Vacarisses, Carles Canongia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona