La meitat dels episodis de pudors el 2009 a Tarragona provenien del polígon químic nord

La Generalitat detallarà abans de l'estiu què va provocar les males olors de l'any passat, que van generar 705 queixes

L'estudi que la Generalitat realitza sobre els episodis de pudors a Tarragona juntament amb l'empresa Odournet comença a donar els seus primers resultats. De moment, el Departament de Medi Ambient ja ha pogut concretar els tres entorns d'on procedien aquestes males olors: el polígon petroquímic nord, el port de Tarragona i el polígon industrial de Constantí. Per poder arribar a aquests resultats, s'ha fet un seguiment de la informació proporcionada per les 705 queixes rebudes durant l'any 2009 referents a males olors, i es van posar en relació amb les dades meteorològiques d'aquell dia. Així, resseguint la direcció del vent, s'ha pogut concretar l'entorn que produeix aquestes polèmiques pudors.

Ara, caldrà aplicar «la segona fase» del treball, tal com va explicar la directora general de Qualitat Ambiental, Maria Comellas, que consistirà en un «treball de camp» per determinar els focus exactes de les pudors. «Pot tractar-se d'un tema casual, d'una mala pràctica o d'una deficiència en una instal·lació», va detallar Comellas, que va advertir que algunes de les causes poden ser més difícils de detectar.

Tot i això, el govern català es va comprometre ahir a presentar els resultats d'aquest estudi davant de les associacions veïnals abans de l'estiu vinent.

Unificar la informació

L'altra línia de treball del govern català per reduir la incidència d'aquestes molèsties ha estat treballar per aconseguir una «uniformitat» de criteris a l'hora de recollir informació i queixes sobre pudors a l'entorn de Tarragona. «Estem treballant amb l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), amb els ajuntaments implicats i amb el telèfon d'emergències 112 per tal que tots treballem amb un únic model d'informació», va explicar Comellas.

Les queixes per les pudors, especialment durant els darrers mesos de l'any passat, van provocar una forta polèmica veïnal a la ciutat de Tarragona. Les molèsties, que es van concentrar en barris com Sant Pere i Sant Pau i la Part Alta, fins i tot van provocar que la Federació d'Associació de Veïns de Tarragona fes una crida a col·lapsar el telèfon 112 com a mesura de protesta.

La normativa esperarà

El Departament de Medi Ambient treballa des de fa mesos en l'elaboració d'una normativa específica que reguli el control de les males olors. La directora de Qualitat Ambiental va reconèixer ahir, però, que serà impossible que s'iniciï la tramitació parlamentària d'aquesta nova llei abans del final d'aquesta legislatura. «Hem treballat molt i la normativa està gairebé redactada, però haurà d'esperar a la propera legislatura perquè es pugui tractar al Parlament», va detallar Comellas. La mateixa àrea, de fet, està mantenint contactes amb el sector químic, el ramader i els gestors de residus, entre d'altres, per establir les directrius a seguir. «És complicat legislar en aquest àmbit, ja que no hi ha directiva europea que unifiqui els criteris», va destacar la directora. Actualment, a Catalunya la competència en aquest àmbit recau en els ajuntaments, fet que en dificulta un control efectiu per la limitació territorial dels termes municipals. «Treballem en la cooperació per evitar això», va dir Comellas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.