Els Aiguamolls tenen, després de vint anys, una nova espècie que hi cria

S'han localitzat set parelles de gavina corsa, inèdita fins ara a la demarcació

La troballa la va fer el 13 de maig l'ornitòleg, i antic director del parc, Jordi Sargatal, que va localitzar set parelles de la gavina corsa amb els seus nius. La notícia és important en dos sentits: el primer, perquè feia uns vint anys que cap nova espècie criava als Aiguamolls, i el segon, perquè es tracta d'un ocell que gairebé s'havia extingit a mitjan anys setanta, i que des de llavors s'ha anat recuperant. De fet, no es té constància que mai hagués criat enlloc de les comarques gironines, on ja era estrany veure'n alguna durant l'època de migracions.

«Han vingut de cop i volta, i és un bon bioindicador del bon estat del mar perquè és una espècie molt marina que s'alimenta del peix que llancen les barques, i que mai va cap a l'interior», explica Sargatal. Sergi Romero, director del parc, també apunta en aquesta direcció, ja que explica que «el fet que hagi vingut a criar aquí és especial, perquè vol dir que l'hàbitat és bo». A més, trenca la tendència dels últims anys, en què espècies com ara el roncaire havien deixat de criar-hi, i no se n'hi havia afegit cap de nova. Per això Romero ha explicat que faran un seguiment dels nius, i que parlaran amb el propietari dels terrenys –una zona d'aiguamolls– per posar-hi un filat elèctric i així evitar la presència de depredadors. «Ara hem d'esperar a veure si acaben fent una colònia», ha dit. Sargatal també ha ofert l'ajut de l'Associació d'Amics del Parc Natural i la Fundació Mascort per gestionar la zona i afavorir la implantació de l'espècie.

Colònia al delta de l'Ebre

La gavina corsa és una espècie exclusiva de la Mediterrània, i la colònia més important és al delta de l'Ebre, amb uns 14.000 exemplars, més de la meitat de les que hi ha a tot el món. Es diferencia de la gavina normal sobretot pel bec, de color corall, i també pel to més grisós de les ales. Està protegida, i hi ha diversos plans per fomentar el control i la gestió de les colònies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona