Medi ambient

La Iaeden farà al·legacions als sondejos en curs per les mines de talc de les Salines

L’empresa que fa els estudis ha demanat ara una modificació de les autoritzacions

Els ecologistes s’oposen a zones d’extraccions a cel obert

La Iae­den-Sal­vem l’Empordà està pre­pa­rant al·lega­ci­ons a les auto­rit­za­ci­ons de son­de­jos en curs que han de deter­mi­nar la via­bi­li­tat d’extrac­ci­ons mine­res de talc al sec­tor de les Sali­nes. Segons informa l’enti­tat, han tin­gut conei­xe­ment d’una sol·lici­tud de l’empresa que du a terme aquests son­de­jos per modi­fi­car i ampliar estu­dis a l’àrea de l’antiga mina Ginebró, que afecta els ter­mes muni­ci­pals de Maçanet de Cabrenys, Dar­nius i la Vajol. En con­cret, es plan­te­ja­rien qua­tre nous son­de­jos a la mun­ta­nya de la Calma, a tocar de la pedrera.

Rebuig a les extrac­ci­ons

Per l’enti­tat medi­am­bi­en­ta­lista aquests movi­ments posen en evidència que els son­de­jos con­ti­nuen actius i les al·lega­ci­ons són l’opor­tu­ni­tat d’opo­sar-se a pos­si­bles futurs pro­jec­tes de zones extrac­ti­ves a cel obert. Pels eco­lo­gis­tes aques­tes acti­vi­tats xoca­rien amb la pre­ser­vació del sec­tor de les Sali­nes, que qua­li­fi­quen com un “espai de gran interès natu­ral i pai­satgístic”, i amb “el model de desen­vo­lu­pa­ment social, econòmic i empre­sa­rial” pel qual apos­ten els muni­ci­pis d’aquesta àrea.

Fonts de la direcció de Mines de la Gene­ra­li­tat es limi­ten a con­fir­mar que els son­de­jos en curs s’emmar­quen en per­mi­sos vigents. Es tracta de per­mi­sos d’inves­ti­gació que es van ator­gar el 2017 a la soci­e­tat Mine­ra­lia (amb seu a Figue­res), per tres anys reno­va­bles. Aquests per­mi­sos no han cadu­cat i tam­poc s’ha dema­nat per ara la seva reno­vació. Segons diver­ses fonts con­sul­ta­des, una pos­si­ble jus­ti­fi­cació de la modi­fi­cació sol·lici­tada podria ser que es van des­car­tant àrees per cen­trar els son­de­jos en els punts de més interès.

El sabo­net de les Sali­nes

En l’estat actual no es parla d’extracció sinó d’estu­dis topogràfics, anàlisis de sub­sol..., i els alcal­des de la zona no tenen constància de més nove­tats sobre aquest tema; però tam­poc es mos­tren favo­ra­bles a pos­si­bles acti­vi­tats mine­res. En el cas de Maçanet de Cabrenys, l’Ajun­ta­ment ha ini­ciat en l’últim man­dat pro­pos­tes de desen­vo­lu­pa­ment d’un turisme sos­te­ni­ble basat en la pro­moció del patri­moni natu­ral amb con­cep­tes com ara “la vall infi­nita” o l’edició d’una guia de “punts de silenci” que no es veu com­pa­ti­ble amb acti­vi­tats mine­res. En el mateix sen­tit, l’alcalde de Dar­nius, Josep Madern, rei­tera que no volen mines i que el muni­cipi va que­dar par­ti­cu­lar­ment escal­dat pel fet que quan es van atu­rar les ante­ri­ors mines es van aban­do­nar amb el ter­ri­tori trin­xat, sense recu­pe­rar els ter­renys com exi­geix la nor­ma­tiva. En tot aquest sec­tor de les Sali­nes hi ha nom­bro­sos ves­ti­gis indus­tri­als d’anti­gues extrac­ci­ons de talc (sili­cat de mag­nesi, cone­gut també com a sabo­net), que van cons­ti­tuir una acti­vi­tat indus­trial impor­tant fins als anys 80 i 90 del segle pas­sat, quan es van anar des­co­brint zones d’extracció més fàcil a altres parts del món. Els son­de­jos en curs han de deter­mi­nar si amb els nous mit­jans tècnics que s’han desen­vo­lu­pat en aquest sec­tor la reac­ti­vació de les mines de sabo­net pot ser via­ble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.