Medi ambient

El pla integral del Delta, a la recta final

Actualment s'estan executant obres per valor de 233 milions d'euros, i se n'han adjudicat altres per 34,9 milions més

En aquests moments al territori dins del pla integral de protecció del Delta s'estan executant o estan a punt de finalitzar obres per valor de 233 milions d'euros i, a més, enguany s'han adjudicat altres actuacions que sumen 34,9 milions més. És cert que el gros d'aquesta inversió se l'emporta el projecte de descontaminació de l'embassament de Flix (223 milions), però també és cert que després d'anys de tramitació la primera llista de les obres del pla integral del Delta s'està materialitzant. «Estem satisfets, tot i que algunes actuacions, com ara la de Flix, ens hauria agradat que comencessin abans», manifestava Josep Canicio, el secretari de la comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre, un organisme consultiu constituït el febrer del 2006 amb l'objectiu de vetllar pel compliment del pla integral, un pla impulsat per l'administració catalana i espanyola a través del departament i del ministeri de Medi Ambient, aprovat dins la llei del pla hidrològic i de compliment obligat. «El Pipde és un pla obert i a partir d'aquí s'hauran d'anar fent noves propostes», hi va afegir Canicio.

Frenar la regressió

De fet, tot i el volum d'inversió que es du a terme en aquests moments, els grans projectes que han de servir per frenar la regressió del Delta i impedir que el mar guanye terreny continuen pendents, segons reconeix la mateixa comissió. El primer pas ha estat l'adquisició de la finca Bombita, al cor del Delta, que permetrà a la direcció general de Costes impulsar un projecte en el qual treballa des del 2008: la compra d'una franja d'arrossars, entre Riumar i la Marquesa, per crear un espai de maresmes i dunes que, segons els tècnics, serviria per frenar la regressió. Però encara no hi ha cap projecte executiu en marxa ni s'han expropiat tots els terrenys previstos.

Sediments de Riba-roja

L'altre gran repte és la utilització dels sediments acumulats al llit dels pantans per pal·liar la subsidència (enfonsament) de la plana deltaica i també l'erosió dels marges del riu. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ja té el resultat d'un estudi elaborat per la UPC i la UB en què es xifra en 15 hectòmetres cúbics, o el que és el mateix 30 milions de tones, els sediments acumulats al llit del pantà de Riba-roja, uns sediments amb un grau de contaminació «tolerable» que podrien transportar-se riu avall. Si aquesta quantitat s'escampés per la superfície del Delta, podria guanyar uns 6 centímetres d'altura. «Hi ha suficients sediments per fer la prova i estudiar com es poden transportar riu avall», manifestava Carles Ibáñez, director de la Unitat d'Ecosistemes Aquàtics (UEA) de l'IRTA. Abans, però, de qualsevol prova pilot, caldrà esperar uns quatre anys que la descontaminació del pantà de Flix haja finalitzat. «És temps suficient per preparar-ho tot, però malauradament sembla que hi ha poc interès per part de la CHE», hi va afegir Ibáñez.

EL PLA INTEGRAL

Projectes adjudicats
Construcció d'una guarda costanera a la badia dels Alfacs (14,6 milions)
Dragatge de canals (3,7 milions)
Condicionament dels canals per aportar aigua a les badies (3 milions)
Xarxa d'indicadors ambientals (12 milions)
Restauració del bosc de ribera aigües amunt de Tortosa (1,6 milions)
Obres acabades o en fase d'execució
Restauració del bosc de ribera entre Amposta i Sant Jaume (5,9 milions)
Escala de peixos a l'assut de Xerta (620.000 euros)
Centres d'interpretació de Móra d'Ebre, Xerta, Aldover i Tivenys (2,6 milions)
Restauració de zones humides (940.000 euros)
Projectes pendents
Bombament del castell d'Amposta (1,5 milions)
Reserva dels ullals de l'Arispe i la Panxa (8,3 milions)
Reestructuració de la bassa de les Olles (4,1 milions)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona