La instal·lació de la xarxa d'indicadors ambientals es començarà a fer el setembre
També a la tardor, quan acabe la campanya de l'arròs, s'iniciaran les obres de la guarda costanera de la badia dels Alfacs
Dues de les obres més importants i que fa més temps que s'arrosseguen del pla integral de protecció del Delta (Pipde) són la xarxa d'indicadors ambientals i la guarda costanera dels Alfacs. Aquests dos projectes es van adjudicar el mes de febrer passat per un import de 12 i 14,6 milions d'euros, respectivament, i les previsions són que puguen començar a executar-se després de l'estiu. Tots dos projectes provenen del primer pla integral del 2001 que van impulsar a través del consorci del Pipde els governs del PP i de CiU i són de vital importància per analitzar i combatre els efectes del canvi climàtic al Delta. «Fins ara els punts de control de cabals i de qualitat de l'aigua s'acabaven a Tortosa», apunta Carles Ibáñez, director de la unitat d'ecosistemes aquàtics de l'IRTA.
Un centenar d'indicadors
La societat estatal Acuamed va adjudicar, el febrer, el projecte de la xarxa d'indicadors ambientals a una UTE integrada per Agbar, Copisa i Indra, per 12 milions d'euros i amb un termini d'execució de 17 mesos. Actualment, s'estan revisant els punts on s'han d'instal·lar aquests més de seixanta indicadors ambientals, i les previsions són que es comencen a posar després de l'estiu, segons va avançar a aquest diari Michelle Ricci, cap del projecte. Segons Ricci, es tracta d'un projecte complex que consistirà a instal·lar una doble xarxa d'indicadors. La primera inclourà quinze estacions (11 als marges del riu i quatre a les badies) per mesurar els paràmetres físics i químics de l'aigua (ph, conductivitat, terbolesa...). A més, es prendran mostres periòdicament que seran analitzades al laboratori que es construirà al costat de les instal·lacions de l'IRTA de Sant Carles de la Ràpita, on es troba la unitat d'ecosistemes aquàtics. També s'instal·laran 41 sensors al llarg del riu i els canals per mesurar el nivell i la velocitat de l'aigua per estudiar el transport dels sediments, a més de fer-se mostrejos manuals com fins ara.
La segona xarxa permetrà controlar la subsidència i la regressió del Delta i inclou mesures manuals i la instal·lació d'entre sis i vuit radars (quatre a les badies i la resta, mòbils) per estudiar l'onatge a més de dos mareògrafs a la Punta de la Banya i al port de Deltebre per mesurar el nivell del mar. «És un projecte vital per saber com evoluciona el Delta», va manifestar el director de la unitat d'ecosistemes, Carles Ibáñez, precisant que aquest control és un mandat de la llei del pla hidrològic i la directiva europea d'aigües. «Aigües avall de Tortosa, no hi ha cap tipus de control», va lamentar.
Un mur de dos metres
L'altre gran projecte que començarà a la tardor, quan acabe la campanya de l'arròs, és la construcció d'una guarda costanera amb un cinturó de zones humides de contenció. Aquesta guarda costanera, que anirà paral·lela a la badia dels Alfacs des de la Ràpita fins a l'inici de l'istme del Trabucador, tindrà uns dos metres d'altura i 15 quilòmetres de longitud. El projecte va ser adjudicat per la societat estatal Acuamed el febrer a una UTE integrada per CRC Obras y Servicios SL i Idecon SU amb un pressupost de 14.650.000 euros més IVA. És la primera actuació prevista al Delta per pal·liar els efectes del canvi climàtic i evitar que en cas que el nivell del mar puge –els últims estudis preveuen que el 2050 el mar puge 15 centímetres– l'aigua de la badia dels Alfacs inunde la urbanització dels Eucaliptus o els nuclis del Poblenou del Delta i els Muntells. El projecte de la guarda costanera consistirà en grans trets en la construcció d'un dic d'uns dos metres d'altura i sis d'amplada que es camuflarà amb vegetació autòctona i s'hi construirà un carril bici i un passeig per a vianants. A més, l'actuació contempla millorar la qualitat de les aigües procedents dels arrossars, abans del seu abocament a les badies, mitjançant la construcció de sèquies on es produeixin els processos físics, químics i biòtics necessaris per obtenir una qualitat de vessament adequada. Concretament, es construiran dues sèquies, una a l'hemidelta nord i una altra a l'hemidelta sud. Per dur a terme el projecte, els ajuntaments de la Ràpita i Amposta han hagut de tramitar la compra venda dels terrenys privats. En el cas de la Ràpita, del centenar de propietaris n'hi ha encara un 30% que no han volgut vendre i caldrà fer expropiació; i a Amposta, de 35 n'hi ha dos de pendents.