Medi ambient

El ‘Glòria’ passa factura

Fa un any, la combinació de pluja, vent, neu i fort onatge va devastar gran part de Catalunya i va provocar danys per valor de més de 500 milions d’euros

El temporal va posar de manifest la fragilitat d’infraestructures i espais naturals

Sense pre­ce­dents, excep­ci­o­nal o històric són algu­nes de les parau­les que van ser­vir per des­criure el Glòria, el tem­po­ral que ara fa un any es va acar­nis­sar amb bona part del ter­ri­tori català i va aca­bar pro­vo­cant danys en infra­es­truc­tu­res i espais natu­rals i la pèrdua de qua­tre vides huma­nes. La fac­tura milionària dels danys pro­vo­cats es fa difícil de comp­ta­bi­lit­zar perquè hi ha feri­des encara ober­tes que tri­ga­ran temps a gua­rir-se. Segons l’Ofi­cina Cata­lana del Canvi Climàtic, les pèrdues econòmiques pro­vo­ca­des per l’impacte del tem­po­ral ascen­dei­xen a més de 500 mili­ons d’euros, tal com recull un estudi deta­llat fet per l’Ins­ti­tut Car­togràfic i Geològic de Cata­lu­nya. De fet, l’informe de l’Ofi­cina Cata­lana del Canvi Climàtic comp­ta­bi­lit­zava des­pe­ses per valor de 518 mili­ons d’euros en un total de 287 actu­a­ci­ons reco­lli­des fins al 12 de juny. Per tant, la xifra pot ser encara supe­rior. Per volum de des­pesa gene­rada l’àmbit més afec­tat va ser el local, amb impac­tes sobre els equi­pa­ments muni­ci­pals. Els danys es van pro­duir en el mobi­li­ari urbà, els car­rers, els ser­veis via­ris i les ins­tal·laci­ons muni­ci­pals com ara poli­es­por­tius i esco­les, que van supo­sar un 49% de la des­pesa, uns 240 mili­ons d’euros i un 40% de les actu­a­ci­ons, 110. En segon lloc, hi ha les infra­es­truc­tu­res de trans­port, car­re­te­res i fer­ro­car­ril, que van gene­rar un 19% de la des­pesa, uns 92 mili­ons. Els impac­tes en plat­ges i pas­seigs marítims van supo­sar un 21% de les actu­a­ci­ons i una des­pesa de 56 mili­ons.

Suma de fenòmens

Entre el diu­menge 19 i el dijous 23 de gener del 2020, el tem­po­ral de lle­vant va com­bi­nar epi­so­dis de pluja, neu, for­tes ven­ta­des i un onatge extra­or­di­nari, tal com va reco­llir el Ser­vei Mete­o­rològic de Cata­lu­nya. La quan­ti­tat de pre­ci­pi­tació reco­llida al Mont­seny i en alguns punts de la Gar­rotxa va superar els 400 mm, una quan­ti­tat que no es regis­trava des de la pri­mera mei­tat del segle XX, con­cre­ta­ment, del 15 al 20 de desem­bre del 1932. A més, va ser un epi­sodi amb una acti­vi­tat elèctrica total­ment inu­sual en un mes de gener. Pel que fa a la neu, es van regis­trar grui­xos de fins a 1,5 m de neu nova al Ripollès.

Durant el tem­po­ral, el vent de lle­vant i gre­gal va bufar amb molta força arreu del país i ho va fer en indrets no habi­tu­als, allu­nyats de les cotes altes del Piri­neu i de manera per­sis­tent. Aquest feno­men es va tra­duir en un fort onatge al lito­ral català, on es va obser­var mar brava amb ona­des extra­or­dinàries de 5 a 7 metres durant dos dies sen­cers, la qual cosa va cau­sar danys sense pre­ce­dents en les últi­mes dècades.

La boia situ­ada dese­nes de quilòmetres mar endins davant del delta de l’Ebre va asso­lir un regis­tre inèdit d’ona­des de 7,6 metres d’altura. Al nord de la Costa Brava les ona­des màximes van arri­bar a asso­lir els 7 metres, men­tre que a la costa cen­tral es van obser­var ona­des de 6 metres en pobla­ci­ons com ara Premià de Mar i Bada­lona.

Estralls a la costa

Els efec­tes com­bi­nats de tots els fenòmens mete­o­rològics van pro­vo­car danys a tot el lito­ral sense excep­ci­ons, on encara que­den estralls pen­dents de repa­ració. Hi va haver vari­ació de la línia de costa, amb erosió i acu­mu­lació de sor­res a les plat­ges, a les desem­bo­ca­du­res dels cur­sos flu­vi­als i als ports; trans­port de flo­tants, tant en els cur­sos flu­vi­als com en el lito­ral; per la inun­dació marina i per movi­ments de ves­sant. També es van regis­trar afec­ta­ci­ons a les àrees urba­nes, indus­tri­als, fores­tals, agrícoles, al medi natu­ral i en dife­rents tipus d’infra­es­truc­tu­res viàries i de trans­port.

Només pel que fa a la xarxa d’aigües, l’Agència Cata­lana de l’Aigua ha fet una inversió de prop de 50 mili­ons d’euros per repa­rar danys en infra­es­truc­tu­res d’abas­ta­ment i sane­ja­ment, i ade­quar trams de riu que han que­dat mal­me­sos pel tem­po­ral. La pràctica tota­li­tat de les 620 actu­a­ci­ons que s’han hagut de fer ja estan aca­ba­des. El gruix d’aquesta inversió, 25,2 mili­ons en 462 actu­a­ci­ons, s’ha des­ti­nat a repa­rar murs i ende­ga­ments que redu­ei­xen el risc d’inun­da­ci­ons en zona urbana. S’han inver­tit 5 mili­ons de l’ATL en la repa­ració de les cap­ta­ci­ons d’aigua de mar de la des­sa­li­nit­za­dora de la Tor­dera, que es va poder tor­nar a posar en fun­ci­o­na­ment a prin­cipi d’estiu. Hi ha hagut 196 actu­a­ci­ons des­ti­na­des a la res­ti­tució del medi con­sis­tents en la reti­rada de vege­tació, la reper­fi­lació de lle­res i la redis­tri­bució de sedi­ments, que sumen un cost d’1,6 mili­ons. L’ACA ha con­ce­dit 56 sub­ven­ci­ons amb un import total sol·lici­tat de 5,1 mili­ons per finançar els cos­tos dels ens locals per repa­rar cap­ta­ci­ons d’abas­ta­ment mal­me­ses, men­tre que en matèria de sane­ja­ment hi ha pre­vis­tes un total de 321 actu­a­ci­ons, que sumen 9,1 mili­ons, de les quals 286 estan aca­ba­des i 24 estan en exe­cució. Aques­tes actu­a­ci­ons pen­dents no impe­dei­xen el cor­recte trac­ta­ment de les aigües resi­du­als.

El Depar­ta­ment de Ter­ri­tori ha inver­tit 35 mili­ons d’euros en la repa­ració de danys produïts en ports que són titu­la­ri­tat de la Gene­ra­li­tat i més de 14 mili­ons en car­re­te­res i ponts. Per mirar de pal·liar els danys que van rebre els pro­duc­tors agra­ris, el Depar­ta­ment d’Agri­cul­tura ha dis­tribuït ajuts per valor de 6 mili­ons d’euros al sec­tor pri­mari perquè recu­peri la capa­ci­tat pro­duc­tiva i 3,8 mili­ons a les comu­ni­tats de regants.

L’estudi de l’Ins­ti­tut Car­togràfic i Geològic de Cata­lu­nya deta­lla més de 350 movi­ments de ves­sant i cal­cula en 389 el nom­bre de muni­ci­pis amb afec­ta­ci­ons rela­ci­o­na­des amb la dinàmica de ves­sants, flu­vial i lito­ral. La població afec­tada pels efec­tes del tem­po­ral Glòria va ser d’uns 6.248.408, una xifra que repre­senta un 80% del total de la població de Cata­lu­nya, que s’aplega en el 40% dels muni­ci­pis de Cata­lu­nya, tot i que els més per­ju­di­cats van ser alguns dels més poblats. Segons la infor­mació dis­po­ni­ble, tots els muni­ci­pis amb població supe­rior als 100.000 habi­tants van tenir afec­ta­ci­ons sig­ni­fi­ca­ti­ves, men­tre que les comar­ques amb més muni­ci­pis afec­tats van ser les del Vallès Ori­en­tal, amb 30; l’Alt i el Baix Empordà, amb 26 cadas­cuna; la Selva, amb 23; el Maresme, amb 22; segui­des del Baix Llo­bre­gat, Osona i Ripollès, amb 19, 18, 17 i 15 res­pec­ti­va­ment.

El Glòria va posar en evidència la fra­gi­li­tat del ter­ri­tori en un con­text de canvi climàtic que pot fer que aquesta mena de fenòmens mete­o­rològics extrems sovin­te­gin cada cop més. Un any després encara que­den repa­ra­ci­ons pen­dents, algu­nes s’han endar­re­rit a causa de la crisi sanitària i la decla­ració de l’estat d’alarma. Altres danys, com ara el pro­vo­cat a l’alguer del davant de la platja de Mataró, seran difícils de solu­ci­o­nar. Es cal­cula que durant el tem­po­ral es va per­dre una superfície de pra­de­ria que va pro­vo­car la regressió més impor­tant que s’ha regis­trat al llarg dels 23 anys d’estudi de l’alguer. Per altra banda, alguns biòlegs sos­te­nen que l’apor­tació fora del comú de nutri­ents ter­res­tres que van arri­bar al mar van fer pujat els nivells de plàncton i van enri­quir el medi, sobre­tot a la franja de la pla­ta­forma con­ti­nen­tal, entre 5 i 10 milles mar endins. Els danys més greus, els pro­vo­cats en espais que s’han mirat de gua­nyar al mar i als cur­sos flu­vi­als, es podrien tor­nar a repe­tir. Es fa difícil pre­veure quan podria pas­sar, però la comu­ni­tat científica dona per fet que n’hi haurà més.

LES XIFRES

518
milions
d’euros ha costat refer els danys causats pel ‘Glòria’, segons l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic.
4
víctimes
mortals va deixar el temporal, a més de nombroses destrosses que encara avui s’estan reparant.

La fragilitat del delta de l’Ebre es fa cada vegada més evident

Del Glòria al Filomena no ha passat ni tan sols un any. Menys de dotze mesos que han servit per posar en evidència en diverses ocasions la fragilitat del delta de l’Ebre, en regressió des de fa anys per la falta d’aportacions de sediments. La prova més gràfica de tot plegat és la desaparició de la barra del Trabucador, l’única platja barrera de Catalunya, que va quedar engolida per les ones. Es va poder veure arran del Glòria i s’ha tornat a veure fa uns dies, mesos després que la direcció general de Costes hi invertís 700.000 euros abocant-hi 120.000 metres cúbics de sorra per crear una franja de 50 metres d’amplada.

El territori continua pendent del pla de protecció del Delta, que el Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Democràtic està acabant d’enllestir. El pla establirà el full de ruta per a la zona amb vista als pròxims anys i que es començarà a desplegar el 2022. Des del ministeri han garantit que el document s’enriquirà amb les propostes i els suggeriments dels sectors afectats, mentre que el govern de la Generalitat reivindica ser “part activa” en la presa de decisions i recrimina a l’Estat que actuï “de manera unilateral i sense consens”, com denunciava ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio. Calvet va refermar el compromís a invertir el que calgui en la protecció del Delta, però també va tornar a reivindicar que la Generalitat tingui un paper actiu en la recerca de solucions a llarg termini. “La Generalitat no vol ser un convidat de pedra i vol doblar l’aposta, vol col·laborar en la definició de les decisions i en l’aportació econòmica per recuperar la barra del Trabucador i les actuacions d’emergència, però també actuar en els instruments de planificació”, va dir Calvet. És per això que la Generalitat pressiona perquè es creï la comissió mixta que preveu el pla Delta, en la qual es prenguin les decisions entre les dues administracions i també el territori i que es faci de manera immediata per salvaguardar la zona. L’objectiu final de les mesures que es prenguin haurà de ser garantir el futur de les 50.000 persones que viuen al delta de l’Ebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia