Un estudi comptarà els gats de carrer de Girona
Amb un cost de 9.772 euros, analitzarà també l’impacte ambiental dels felins i farà propostes de gestió
L’última estimació, del 2019, és d’entre 520 i 780 exemplars
Un estudi faunístic s’està encarregant de comptar quants gats de carrer hi ha a Girona i quina és la distribució de les colònies per la ciutat, per tal de fer una diagnosi del seu impacte ambiental i fer propostes de gestió. El còmput es fa a través tant d’una campanya de cens estival com d’una campanya de cens hivernal i també quatre campanyes de seguiment bimensual en quatre zones estratègicament escollides. A més, es recopilarà també la informació que tenen les associacions animalistes i les persones voluntàries autoritzades per a la cura i alimentació de gats de carrer, els serveis tècnics de Sostenibilitat del consistori, i el servei de recollida d’animals perduts.
El contracte, adjudicat el juliol passat a Sorelló Estudis Al Medi Aquàtic SL per un import de 9.772,13 euros, té un termini d’execució (entre treball de camp, tractament de les dades, diagnosi i propostes de gestió) d’un any i, per tant, l’Ajuntament compta tenir l’informe a l’estiu.
Cens, impacte i propostes
Segons el plec de clàusules, el contracte ha de servir per obtenir tant “un cens fiable i actualitzat” de la població de gats que hi ha als espais públics del terme municipal de Girona, “distingint entre gats domèstics i feréstecs”, com “una cartografia actualitzada” de la distribució dels gats i les colònies.
L’estudi ha d’incloure també informació “d’interès per a la gestió dels gats” sobre aspectes biològics i de la seva interacció amb els humans, com ara “l’ús de l’hàbitat, el comportament, la fenologia reproductiva, i l’ús de punts d’alimentació suplementària”, a més de l’anàlisi del seu impacte ambiental “per la depredació, competència i possible transmissió de malalties sobre la fauna salvatge autòctona”.
Tot plegat ha de concloure amb un plec de propostes de gestió “sobre la base dels resultats obtinguts, la informació prèvia existent i altres experiències conegudes en ciutats similars”.
Últimes estimacions
Fins ara es disposa només d’estimacions. Les últimes, del 2019, quan es tenien identificades 65 colònies, era que la població de gats de carrer era d’entre 520 i 780 exemplars, amb una densitat estimada de prop de 55 gats per quilòmetre quadrat de sòl urbà. D’aquests, s’estimava que el 70% estaven esterilitzats i el 30% restant (uns 200 gats), no.
Conveni directe amb les entitats ‘gateres’
L’Ajuntament de Girona ha subscrit un conveni directe amb les entitats animalistes per a la gestió de les colònies de gats, després que el contracte amb Nova Eucària no hagi funcionat del tot bé, segons fonts municipals. En concret, el nou conveni, subscrit al novembre, és a tres bandes entre el consistori, el Col·legi de Veterinaris de Girona i la Federació Xarxa Gatera de Girona. Aquesta federació, creada expressament, està integrada per vuit associacions relacionades amb els drets dels animals i la gestió de colònies de gats: El Cau de la Cendra, Gat & Gos, Gats de Girona, GiroGats, Girona Animalista, No al Abandono Animal, Protectora d’Animals Cap i Cua i Associació Som Amics dels Animals.cat. El conveni té una durada prevista de quatre anys, però s’hi estipula que després es podrà prorrogar d’any en any fins a un màxim de quatre anys més.
Des de l’any 2007 fins al setembre del 2018 el Projecte Gat, basat en la metodologia CER (captura-esterilització-retorn), es va dur a terme de manera satisfactòria en col·laboració amb la Fundació Fauna, però al final del 2018 la gestió de les colònies es va posar a licitació pública en un concurs que va guanyar en Nova Eucària.