Girona creix en reciclatge
El nou sistema de recollida de residus aplicat a l’Eixample i el Mercadal augmenta fins a un 73% la separació de residus
L’Ajuntament vol reduir el nombre de veïns incívics que deixen les escombraries fora dels contenidors
El nou sistema de recollida de residus amb contenidors intel·ligents tancats aplicat a l’Eixample i una petita zona del Mercadal ha permès constatar que l’índex de reciclatge en habitatge en aquestes zones ha augmentat fins a un 73% en quatre mesos. Es tracta d’un increment de més de 20 punts en relació amb la mitjana global de reciclatge a la ciutat durant el 2020, que va ser d’un 51,29%. En aquest cas, el percentatge inclou no només els habitatges (com és el cas de la prova pilot de l’Eixample i el Mercadal), sinó també els residus comercials.
Segons l’Ajuntament, i d’acord amb aquestes dades, si s’apliqués aquest sistema batejat com a Sistema Girona, es podria arribar l’any 2025 a l’objectiu del 65% de reciclatge de residus municipals que la Unió Europea (UE) ha marcat per al 2035, 10 anys abans del termini proposat. De fet, segons va explicar ahir l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, la taxa de reciclatge podria arribar a un 73% a la ciutat amb una ampliació del Sistema Girona “perquè aquest sistema funciona i ens albira molt bones dades”. “Quan ens veiem capaços, en el termini d’un any ho podríem tenir implementat a tota la ciutat”, va dir Madrenas. En canvi, si es manté el sistema actual, i d’acord amb la tendència mitjana de creixement de reciclatge d’un 0,85% anual en els últims tres anys a la ciutat, es podria arribar a un 64,04% d’aquí a uns 15 anys. “La millora en el reciclatge de residus és prioritària. De fet, a la ciutat som líders en aquesta qüestió entre les ciutats de més de 60.000 habitants i complim des de fa temps els objectius marcats per la UE”, va dir Madrenas.
A més, segons el regidor de Recollida de Residus, Eduard Berloso, el Sistema Girona permet una bona relació cost-benefici, ja que la inversió es reduiria pràcticament a la meitat en relació amb la implantació d’un sistema porta a porta tradicional a tota la ciutat. El sistema porta a porta a la ciutat suposaria un cost d’uns 8,5 milions d’euros anuals, mentre que el cost d’implementar el Sistema Girona seria d’uns 4,9 milions d’euros l’any, segons el consistori.
71,48% amb targeta
L’ampliació de la prova pilot de contenidors intel·ligents a la zona compresa entre la plaça de Catalunya –on es van instal·lar els primers contenidors intel·ligents el març del 2019–, el carrer Nou, la Gran Via de Jaume I, el carrer de Joan Maragall, el carrer de la Creu, el carrer de la Rutlla i el passeig General Mendoza afecta 3.794 habitatges. Del total d’habitatges als quals correspon targeta, un 71,48% han recollit la targeta i, d’aquests, un 83,29% n’han fet ús, mentre que un 28,53% del total d’habitatges no l’han recollit.
Per arribar a més persones, l’Ajuntament de Girona posarà en marxa una campanya informativa d’un grup d’educadors i educadores ambientals que aniran als domicilis que encara no han recollit la targeta per obrir els contenidors o que l’han recollida i no n’han fet ús.
Amb aquesta iniciativa, i amb el treball també per corregir la mala pràctica de deixar les bosses d’escombraries fora dels contenidors –es calcula que un 15% dels residus es dipositen al voltant de les illes–, augmentarà també el percentatge de reciclatge. Es tracta de gent que opta per deixar les bosses fora dels contenidors “per comoditat, per insolidaris o perquè no accepten el nou sistema”, va explicar el regidor Eduard Berloso. El consistori ha recordat que deixar les bosses fora dels contenidors pot suposar una sanció de fins a 400 euros.
La Jonquera bonifica la recollida
J. PUNTÍL’Ajuntament de la Jonquera va aprovar en l’últim ple l’ampliació de la mesura de bonificació de la recollida d’escombraries per continuar donant suport al teixit comercial i empresarial del municipi. Durant el segon i tercer trimestre d’aquest 2021, els establiments jonquerencs podran continuar beneficiant-se, doncs, d’una reducció del 50% de la taxa del servei de recollida d’escombraries, atesa la gravetat de la situació. Novament podran aspirar-hi allotjaments, establiments d’alimentació, restauració, perruqueries, estètiques i altres locals industrials o mercantils, com ara locals comercials no alimentaris.
“Els sectors comercials i empresarials del poble –indicava l’alcaldessa, Sònia Martínez– estan en una situació alarmant a causa dels efectes econòmics i socials de l’emergència sanitària i del tancament de la frontera amb França. Des de l’Ajuntament treballem constantment per trobar recursos que ajudin a pal·liar aquesta situació que s’està convertint en insostenible.”