Menys ocells aquàtics hivernants a Catalunya
Se n’han comptabilitzat uns 80.000 menys en el darrer cens realitzat
Uns 80.000 ocells aquàtics menys que l’any passat han passat l’hivern a Catalunya. Així ho constata l’últim cens elaborat pel Departament de Territori i Sostenibilitat, amb el suport del Cos d’Agents Rurals, entitats i persones voluntàries, que n’han comptabilitzat fins a 280.699 exemplars. Respecte d’altres anys, aquesta xifra confirma una tendència a la baixa iniciada amb oscil·lacions el 2008.
Entre el grup dels anàtids –89.343 exemplars totals, més de la meitat (49.651) són ànecs coll-verd, amb una forta davallada respecte d’anys anteriors, seguit del xarxet comú i el cullerot. Els ardeids sumen enguany 13.714 exemplars, amb l’esplugabous i el bernat pescaire com a espècies més abundants. D’altra banda, els limícoles baixen fortament dels 95.280 exemplars del 2020 als 67.480 del 2021.
Quant a espècies singulars en perill d’extinció destaquen els sis ànecs capblanc localitzats al delta de l’Ebre i els quatre morells xocolaters de les comarques de Tarragona, tres al delta de l’Ebre i un a la Sèquia Major de Vila-seca.
Els efectes al Delta
De l’anàlisi de les dades, es desprèn que la disminució significativa de la superfície inundada d’arrossars a l’hivern al delta de l’Ebre ha provocat una minva significativa de la capacitat d’acollida de la principal zona humida de Catalunya. Així, a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre, la tendència en els últims deu anys ha estat d’un descens del 3,75% anual.
Per territoris, i per damunt de la mitjana, les comarques de Barcelona presenten una tendència a l’increment moderat del 0,75% anual, mentre que les comarques de Lleida tenen un descens moderat del 0,48% anual. Les comarques de Girona presenten un descens anual moderat del 2,52%.