Medi ambient

Les deixalles i la biomassa atabalen Sant Jaume

Es preveu fer a Sant Jaume de Llierca unes plantes de gestió integral de residus i de biomassa

Part de la població s'hi ha mobilitzat en contra

La probable construcció d'una planta de gestió integral de residus (planta de triatge, com es coneix popularment) i d'una planta de biomassa al Pla de Politger de Sant Jaume de Llierca –uns projectes impulsats pel Consell Comarcal de la Garrotxa– està causant un gran enrenou al poble, només comparable a les mobilitzacions que hi va haver a Sant Ferriol i Besalú fa cinc anys, quan es va intentar construir la planta de triatge al paratge de can Roset, al terme de Sant Ferriol. Després d'aquelles protestes, el Consell va ajornar la decisió d'on fer la planta al present mandat. La decisió de fer-la a Sant Jaume respon a criteris estrictament tècnics, segons el Consell.

La futura planta de triatge tindria una capacitat de 20.000 a 30.000 tones anuals i permetria allargar la vida útil de l'abocador de Beuda una dotzena d'anys. Es faria al costat del polígon industrial del Politger, entre l'A-26 i el Fluvià. Estaria fora dels límits de la zona industrial, però n'aprofitaria la infraestructura; el seu pressupost seria d'entre 10 i 12 milions d'euros i hi treballarien una desena de persones. No s'ha facilitat un calendari, però es considera que hauria d'estar en servei d'aquí a dos anys.

De moment a Sant Jaume ja s'ha constituït una associació veïnal expressament per evitar-ho (l'associació de veïns del paratge del Pla de Can Coma) i s'ha anunciat la convocatòria d'una consulta popular perquè els habitants del poble (i els del barri de la Cometa, de Montagut, que estarien a la vora de les noves instal·lacions) diguin si hi estan d'acord o no. Als afores i al centre de Sant Jaume es poden veure algunes pancartes en contra i aviat començaran a recollir signatures en el mateix sentit. En el vessant polític, no es recorda que l'Ajuntament –tant l'equip de govern com l'oposició– hagi hagut d'afrontar mai un repte de tanta envergadura. CiU, que governa en solitari, aprova que es facin les plantes i mira que la polèmica l'esquitxi com menys millor, remetent-la a la comissió de seguiment que el Consell Comarcal crearà aviat. ERC, a l'oposició, no diu ni sí ni no. Els seus regidors expliquen que no els agrada la idea, però que si no es fessin aquestes dues plantes potser al Pla de Politger hi aixecarien un nou escorxador comarcal (el pla director urbanístic de la Garrotxa ho proposa), cosa que, segons pensen els republicans, encara seria pitjor. El que més critiquen els republicans és que no s'hagi informat més els habitants de Sant Jaume. Tampoc no veuen prou justificat que s'hagi de construir precisament en aquest municipi i retreuen al Consell Comarcal i l'Ajuntament el que ells consideren una política de fets consumats. Si abans de finals de setembre l'associació veïnal no ha convocat la consulta, la farà ERC, han dit els republicans.

Pros...

Al Consell Comarcal insisteixen que les instal·lacions seran innòcues. També recalquen que la planta prevista a Sant Jaume no és comparable amb la que es pretenia instal·lar a Sant Ferriol, sobretot perquè al Pla de Politger tot el procés es realitzarà en un recinte tancat i, per tant, causarà mínimes molèsties. Quant a l'impacte paisatgístic, assenyalen que el lloc escollit està per sota de la cota de la plana, per la qual cosa l'edifici hi tindrà una presència discreta.

...i contres

En el manifest difós aquest estiu, els veïns mobilitzats assenyalen, entre altres aspectes que els preocupen, que la planta de triatge comportarà un intens trànsit de camions i que rere aquestes instal·lacions en poden venir d'altres relacionades amb el tractament de residus, amb el consegüent perjudici sobre la qualitat de vida i el turisme. “Sant Jaume de Llierca té el polígon industrial més gran, ja té molta indústria química, per què n'ha d'acceptar més?”, es pregunten.

LA FRASE

Sant Jaume té el polígon industrial més gran, ja té molta indústria química, per què n'ha d'acceptar més?
del manifest de L'Associació de veïns del paratge del Pla de can Coma

LA XIFRA

30.000
tones
anuals serà la capacitat màxima de la planta de triatge, que permetrà allargar 12 anys la vida de l'abocador comarcal

Aprofitar la massa forestal de la Garrotxa

Al costat de la planta de triatge està previst que n'hi facin una de generació d'energia a partir de biomassa forestal. A diferència de la de gestió de residus, que serà a càrrec del Consell Comarcal, aquesta serà privada. Tot i així, l'ens comarcal s'encarrega de tramitar-la. Segons ha informat l'Ajuntament de Sant Jaume, la planta de biomassa tindrà capacitat per generar 16 megawatts anuals i hi treballaran més de cent persones, segons les mateixes fonts.

Aquest complex es presenta com a indispensable per a la supervivència del sector forestal, atès que les sortides tradicionals de la fusta estan passant un mal moment. Es calcula que a la Garrotxa hi ha 54,5 ha de bosc, d'on surten anualment unes 23.000 tones de biomassa aprofitables.

Entre totes dues plantes s'ocuparà una superfície de 12 ha.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona