Medi ambient

El consorci de residus retalla un 66% la puja de tarifes pel 2011

El Consell d'Alcaldes valida l'acord amb els gestors del Centre de Tractament de Residus per incrementar els 42 euros actuals per cada tona dipositada a 58,09 l'any vinent

Els 78 euros per tona no es pagaran fins al 2013

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental ha negociat amb els gestors del nou centre de tractament comarcal (CTR) una retallada dels preus pactats per cada tona de deixalles que entrin a l'equipament a partir del gener. Dipositar una tona de residus a l'abocador comarcal de Coll Cardús costava fins ara 42 euros, però el nou tractament –que separa materials recuperables i emmagatzema en bales segellades inertes la fracció resta– hauria encarit el preu fins als 78,42 euros, segons el contracte signat el 2008.

En un moment tan complicat per als pressupostos municipals i per a les butxaques dels ciutadans, l'organisme adscrit al Consell Comarcal ha aconseguit contenir l'increment previst sobre el preu actual en dos terços, de manera que les noves tarifes durant el 2011 només s'incrementaran fins als 58,09 euros –16 més per cada tona que fins ara–. Ahir a la tarda, el Consell d'Alcaldes comarcal va validar l'acord, en què es preveuen també preus reduïts pel 2012: 66,87 euros per cada tona de deixalles.

Contrapartides

Per negociar la rebaixa de les tarifes pactades fins al 2013, quan en principi els 17 ajuntaments que faran ús de la instal·lació començaran a abonar els 78,42 euros per tona, el consorci de residus ha esgrimit tres arguments. D'una banda, que encara no s'ha construït la subplanta per elaborar compost amb una part de la brossa orgànica –que s'ha ajornat fins al 2012–. Però també s'ha pactat amb la unió d'empreses que gestiona el CTR que, al llarg del 2011, les bales de residus inerts es dipositin a l'actual abocador com a mecanisme per segellar el dipòsit. D'aquesta manera, s'estalviaran la despesa de transportar-les en camions des de Vacarisses fins al dipòsit controlat de l'argilera Elena, a Cerdanyola. El president del consorci comarcal, Joan Carles Sánchez, també va esmentar un altre factor: els preus de mercat actuals dels materials reciclats –cartró, paper, vidre, plàstics i alumini, per exemple– són superiors als del 2008 a conseqüència de la crisi econòmica. Aquest fet també ha donat marge de maniobra als municipis.

Les taxes no es toquen

En plena crisi i amb les eleccions locals al maig, els ajuntaments optaran per assumir majoritàriament els increments dins del pressupost sense repercutir-lo en les taxes municipals de residus. A Sabadell i a Terrassa, per exemple, aquest impost només pujarà un 2% el 2011, tot i que l'alcalde terrassenc, Pere Navarro, va xifrar l'encariment previst de la despesa en 900.000 euros.

Amb vista al futur, l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, va apostar per una taxa única comarcal per al tractament dels residus, que s'abonaria al Consell Comarcal. Els municipis la debatran “a més llarg termini”, segons va avançar Navarro. I Bustos va afirmar que es basaria en el concepte d'“economies d'escala”, amb l'objectiu que el rebut no s'encareixi en excés.

LA XIFRA

58,09
euros
costarà el tractament de cada tona de residus al CTR de Vacarisses a partir de l'1 de gener.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona