Medi ambient

Divisió política entorn de l'aposta nuclear a Catalunya

El govern revisarà l'ús de l'energia atòmica

ERC i ICV volen alternatives més “segures” i PSC i PP defensen el model actual

El desastre que ha amarat Japó de destrucció i mort i que amenaça amb convertir-se en un marasme nuclear de proporcions encara imprevisibles ha reobert el debat entorn de l'ús de l'energia atòmica a Catalunya, on es concentren la majoria de centrals nuclears de l'Estat espanyol. El govern va anunciar ahir que la revisió de l'ús de l'energia atòmica s'inclourà en el pla d'energia que el president Artur Mas ha encarregat a la conselleria d'Empresa i d'Ocupació i que haurà d'estar enllestit el 2012. La federació nacionalista va evitar donar el seu parer més enllà d'això ja que, segons fonts del partit, “aquest és un debat que no s'ha de fer en calent”.

El PSC i el PP, per un cop, van coincidir a defensar l'ús de l'energia generada per la fusió i fissió dels nuclis atòmics. Així, el viceprimer secretari general del PSC, Miquel Iceta, va remarcar que el risc de tsunamis a Espanya és relativament baix, al temps que rebutjava recuperar aquesta polèmica qüestió atès que fa poc es va discutir sobre la vida útil de les centrals.

La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va ser més directa i es va declarar “defensora de l'energia nuclear” sense embuts. Això sí, tant la líder popular com Iceta van advocar per extremar totes les mesures de seguretat. “Hem d'analitzar els riscos i com es poden prevenir, però creiem que l'energia nuclear és necessària”, va precisar Camacho. Un procés que, segons el viceprimer secretari dels socialistes, ja s'està fent des del Consell de Seguretat Nuclear, la institució espanyola encarregada de controlar la seguretat d'instal·lacions nuclears i radioactives i que, segons el secretari general d'ICV, Joan Herrera, “no té prou independència”.

El líder d'Iniciativa va lamentar que mentre mitja Europa està revisant els protocols de seguretat, “el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, no digui ni ase ni bèstia”. Tant Herrera com el secretari general d'ERC, Joan Ridao, van advocar per energies més netes, segures i renovables sobretot tenint en compte, va dir el líder republicà, que l'Estat espanyol importa el 80% de la energia.

LA XIFRA

80
per cent
de l'energia que es consumeix a l'Estat és importada d'altres països.

LA DATA

2012
La conselleria d'Empresa i Ocupació
presentarà un pla que inclourà una revisió de l'ús de l'energia atòmica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.