barcelona
Un estudi considera el delta del Llobregat la zona més degradada del litoral
La Fundació Mar ho atribueix a la contaminació i l'extracció de sorra del fons marí per regenerar les platges
S'han analitzat 19 punts a tot el litoral català
De les 19 estacions analitzades des de cap de Creus a l'Ametlla de Mar, el litoral del delta del Llobregat s'emporta la pitjor nota i, de fet, és l'únic espai que, conjuntament amb la cala Aiguafreda, a Begur, suspèn. La Fundació Mar va presentar ahir els resultats obtinguts arran de la investigació dels fons marí del litoral català que porta a terme mitjançant el projecte Silmar, iniciat el 2009. L'estació al delta del Llobregat es va instal·lar fa nou mesos i, des de llavors, s'han recopilat les dades biològiques de la zona que, en paraules del director de la Fundació Mar, Miquel Ventura, mostren “una biodiversitat molt pobre”. Amb tot, Ventura reconeix que la classificació que obtenen els diferents indrets del litoral català “no obeeix tan sols a paràmetres biològics, sinó que també està vinculada a la voluntat política en la gestió de la zona”, explica.
Al fons marí del delta del Llobregat, a més d'haver detectat una baixa biodiversitat, l'estudi assenyala la transformació constant de la qualitat de l'aigua i la pèrdua de sedimentació que baixa pel riu sense que s'hagi fet res per aturar-ho. Contràriament a això, el desviament del curs del riu així com les obres d'ampliació del port de Barcelona han acabat per malmetre un espai que Ventura considera que “encara és pot recuperar, tot i que dependrà del que s'hi faci en els pròxims anys”, afegeix. L'extracció de la sorra del fons marí per regenerar les platges a la zona del litoral barceloní també ha comportat la degradació del fons marí. “Aquest any, però, no s'hi han destinat diners i potser l'any que ve veurem resultats més positius”, assenyala el responsable de la fundació.
El delta del Llobregat, amb la nota més baixa, va obtenir un 3,5 sobre 10. El segueix Aiguafreda amb tan sols un 4. Altres estacions que, en canvi, superen, amb nota, el seu estat de conservació són les de Mataró (7), al Maresme; la costa de Mont- Ras (8) i Sant Feliu de Guíxols (7), al Baix Empordà, i l'Ametlla de Mar (7), al Baix Ebre. Per Ventura, la realització del projecte Silmar permet a les administracions obtenir informació de l'estat del fons marí i disposar de les mesures adients per corregir la situació. La instal·lació de les estacions estan subvencionades per entitats privades i estan en funcionament gràcies a la participació ciutadana que actua voluntàriament a la zona.
L'objectiu de la Fundació Mar és poder disposar el 2015 de 50 estacions al llarg de tot el territori de l'Estat espanyol. El projecte es va iniciar el 2009 amb estacions a Girona fins a l'actualitat, que en disposen de 19 de cap de Creus a l'Ametlla de Mar. Una de les reclamacions que la fundació fa a les administracions es la protecció del 25% de la costa.