llavorsí
Catalunya, Andorra i França connecten els parcs naturals
El Parc Natural de l'Alt Pirineu posa en marxa programes conjunts amb el parc andorrà del Comapedrosa i el del departament d'Arieja, a Occitània
L'horitzó és un futur “parc de les tres nacions”
No hi ha cap altre punt a Europa on tres parcs naturals facin frontera entre si. Això passa al Parc Natural de l'Alt Pirineu (al Pallars Sobirà, Catalunya), el Parc Natural Comunal de les Valls de Comapedrosa (Andorra) i el Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises (al departament d'Arieja, a Occitània, dins l'Estat francès). Des de fa uns anys s'han alçat veus que proposen la unió dels tres parcs en un gran parc transfronterer del Pirineu, que seria un dels més grans d'Europa i amb la singularitat d'ocupar un espai entre tres estats diferents.
La idea ha anat arrelant i aquest mateix estiu es posa en marxa el projecte de fer un itinerari conjunt senyalitzat entre la vall Farrera, a Catalunya, i el refugi de Comapedrosa, a Andorra. Tècnics de tots dos parcs implicats participen en el projecte. “És un primer pas en una col·laboració que volem que vagi a més, sense límits, i de la qual els nostres territoris en conjunt es poden beneficiar”, explica el president in pectore del Parc Natural de l'Alt Pirineu, Agustí López, el nomenament del qual ha estat anunciat però encara no formalitzat. La col·laboració també és volguda per la banda andorrana i per l'occitana. Els responsables del Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises dediquen un apartat del seu web a explicar el projecte transfronterer i anuncien que ”els intercanvis i les cooperacions al voltant d'un desenvolupament sostenible dels territoris és una de les dimensions fonamentals del parc, en particular amb els dos parcs naturals del vessant sud”. Programes conjunts d'observació i preservació de la fauna i de senders i itineraris formen part dels plans de futur per començar a caminar junts amb els altres parcs. Però, sobretot, l'horitzó final és la promoció turística i aconseguir posar els tres parcs units dins del mapa de les grans àrees de turisme de natura d'Europa, per dinamitzar els tres territoris afectats.
Un pic compartit
El nom i el lloc simbòlic, si la futura coordinació entre els tres parcs avança, ja està buscat: “el parc de les tres nacions i el pic de Medacorba”, on conflueixen els tres parcs naturals i, per tant, els tres estats. El nom és idea de Michel Sébastien, un muntanyenc i naturista d'Arieja que fa trenta anys va llançar la idea d'un gran parc transfronterer i que des de llavors treballa de manera constant en el projecte. Ara, els polítics comencen a fer-li cas. En un entrevista recent a la revista Vèrtex, del Centre Excursionista de Catalunya, Sébastien sosté que és “un projecte fonamental per assegurar el desenvolupament econòmic” del territori.