Medi ambient

Medi Ambient

Planter de tortugues

El centre de recuperació de tortugues de l'Albera, a Garriguella, lluita per recuperar la població de la tortuga mediterrània a la zona

L'espai rep unes deu mil visites cada any

Els responsables del centre calculen que hi ha entre 3.000 i 5.000 individus, una xifra massa petita per recuperar l'espècie sense ajut del centre

La contaminació,els incendis, els tallafocs i l'espoli són alguns dels perills de la tortuga

Gairebé vint anys fa que Joan Budó i Xavi Capalleres van obrir el Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera a Garriguella. En fa uns quants més, però, que lluiten per salvar l'espècie
de tortuga mediterrània a la zona. Concretament, des que van obrir un centre a Vilamaniscle el 1984.
Al cap d'un temps es van traslladar al poble veí i van decidir que fos visitable, perquè les visites generen ingressos per mantenir el centre, però sobretot perquè ajuda a fer pedagogia.

Per a Xavier Capalleras aquest és un dels punts més importants per fer entendre tothom que la tortuga mediterrània està en perill. Calcula que a l'Albera hi ha entre 3.000 i 5.000 individus però adverteix que aquesta xifra és massa petita per garantir la supervivència de l'espècie sense l'ajuda del centre. El motiu és que es calcula que una població de tortugues sana té de deu a vint individus reproductors per hectàrea, mentre que en els últims censos que s'han fet a l'Albera es calcula que n'hi ha 0,45 per hectàrea de mitjana.

Per això, el centre treballa en la reproducció en captivitat de l'espècie. En concret, a les instal·lacions de Garriguella hi ha 144 tortugues adultes i cada any en neixen unes 400, que els responsables del centre deixen en llibertat quan compleixen dos anys. “No es poden deixar anar fins que tenen una mida mínima perquè si no és molt fàcil que se les mengi algun depredador”, explica Xavier Capalleras. A totes les tortugues que es deixen al bosc –tant les que neixen al centre com també les que reben de donacions o de decomisos– se'ls posa un microxip per tenir-les identificades. Això fa que se'n pugui fer un seguiment però també que si se'n troba alguna, per exemple en una casa particular, es pugui saber d'on ha sortit.

Els responsables del centre de reproducció de l'Albera recorden que la tortuga mediterrània és una espècie protegida i adverteixen que entre els perills que amenacen aquests animals no només hi ha els animals depredadors, sinó que la població també pateix la contaminació, l'obertura de tallafocs, els incendis i l'espoli humà, entre d'altres. “L'any passat ens van portar 50 tortugues que s'havien trobat al bosc. Són gent que ens les porta de bon fe, però imagina els que no ens les porten i directament se les enduen”, reflexiona Capalleres.

Al centre, a banda de les tortugues mediterrànies, també tenen alguns individus d'altres espècies que els arriben sobretot de decomisos. En aquests casos, el centre intenta tornar-los al seu país d'origen i si no pot ser se'ls queden perquè puguin ser observades pels visitants. Xavier Capalleres comenta que el que reben més són tortugues de Florida, una espècie invasora que està eliminant moltes espècies en rius catalans. Són les típiques que es venen a les botigues d'animals i que es tenen a casa, però quan es fan grans la gent no sap què fer-ne i les llença al riu o com a molt les porten a algun centre. Ara ja no n'accepten perquè les havien de sacrificar i creuen que la Generalitat n'hauria de prohibir la venda.

El Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera rep cada any entre 8.000 i 11.000 visitants –els seus responsables esperen que aquest any la xifra se situï en 10.000 persones–, sobretot escoles i també famílies i casals infantils, majoritàriament a l'estiu, però també a la primavera. A l'hivern, com que la majoria de tortugues hivernen, tanquen les instal·lacions. És un centre d'iniciativa privada que rep l'ajut de la Diputació, el Consell Comarcal, la Generalitat i l'Ajuntament. La feina que fa vint anys que estan realitzant al centre ha servit perquè la gent conegui la tortuga
de l'Albera i per ajudar a la seva recuperació.

Com anar-hi?
El Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera està situat a mig quilòmetre de Garriguella, a la carretera de Vilamaniscle, concretament dins del santuari del Camp. L'horari d'obertura al públic i de visites és de deu del matí a les sis de la tarda entre l'1 de juliol i el 15 de setembre. A l'hivern i a la tardor està tancat i a la primavera cal trucar al 972552245 abans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona