Medi ambient

VALLÈS OCCIDENTAL

Els veïns recelen del control a la cimentera de Montcada

La plataforma opositora constata 18 irregularitats en l'informe anual que la cimentera Lafarge ha presentat a la Generalitat

L'empresa diu que té l'aprovació dels tres controls previs

La Plataforma Antiincineració de Montcada ha presentat al·legacions davant la Generalitat perquè ha trobat fins a 18 irregularitat en el primer informe anual que la cimentera Lafarge ha elaborat seguint els requisits de l'autorització ambiental integrada que des del 2008 li permet cremar residus a les seves instal·lacions. Fonts de l'empresa han explicat a aquest diari que l'informe es va presentar a la direcció general de Qualitat Ambiental a l'agost i que “fins al moment no ha rebut la resolució oficial sobre aquest control”.

Lafarge recorda que el govern “sí que ha emès resolucions favorables sobre els tres primers controls de seguiment” i afegeix que “confia seguir superant els controls següents”. Lafarge va començar a incinerar llots de depuradora el juny del 2010.

Punts incomplerts

Alguns dels 18 punts incomplerts segons la plataforma són que la cimentera està generant residus per sobre dels límits de l'autorització ambiental i que també en genera de perillosos que no estan permesos en l'autorització –i que contenen amiant o compostos organoclorats com ara els bifenil policlorats–. Una altra irregularitat, segons les al·legacions, és que no hi consten les mesures de les emissions de partícules del forn de ciment –el principal focus contaminant de Lafarge– i el molí de cru, tot i que l'autorització demana quatre mesures anuals dels contaminants que no tenen sistemes de mesura en temps real. Una altra al·legació diu que la cimentera “supera amb escreix” els límits de consum d'energia i materials –com el fuel, la sorra, l'argila i el mineral de ferro–. L'escrit de la plataforma també posa de manifest que Lafarge tenia assignat un consum energètic en l'autorització ambiental d'11.500 kW, mentre que en l'informe consta un consum de gairebé 64.750 kW.

En un altre punt, la plataforma al·lega que Lafarge assegura que ha realitzat controls semestrals sobre els efectes de la contaminació en aire, sòls i vegetals de dioxines i furans, metalls i partícules de diàmetre inferior a 10 micres però que “no s'aporten els resultats”. La plataforma també denuncia que Lafarge no inclou l'informe preceptiu sobre la contaminació acústica i que l'assegurança ambiental –obligada a tenir-la per l'autorització de la Generalitat– “està prescrita des de l'1 de juliol del 2011” i que, per tant, “no disposa d'assegurança”

“Dades manipulades”

La Plataforma Antiincineració de Montcada també ha demanat a la Generalitat que s'obri un expedient de retirada d'autorització a l'entitat de control ambiental Control SGS Tecnos, SA –que ha elaborat l'informe–en entendre que hi ha hagut “inexactitud manifesta, el partidisme i la manipulació de dades que realitza en l'informe anual” i considera la seva actuació “contrària a les normes del Decret 170/1999”..

LA DATA

04.08
és quan Lafarge rep l'autorització
per cremar residus i comença a fer-ho a partir del juny del 2010.

Hi ha hagut “manipulació de dades”

C.A.F.

La Plataforma Antiincineració de Montcada també demana a la Generalitat que s'obri un expedient de retirada d'autorització a l'entitat de control ambiental Control SGS Tecnos, SA –que ha elaborat l'informe– “per la inexactitud manifesta, el partidisme i la manipulació de dades que realitza en l'informe anual” i considera la seva actuació “contrària a les normes del Decret 170/1999”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona