Medi ambient

SERVEIS

Besalú comença avui un pla pilot de recollida selectiva porta per porta

L'experiència de moment només es fa al barri de Racolta i, si els resultats són bons, s'estendrà a la resta del municipi

Besalú s'afegeix avui als prop de cent municipis catalans que s'han decidit a recollir a cada domicili particular les escombraries domèstiques, convenientment separades. De moment el sistema nou només s'aplicarà al barri de Racolta, on hi ha una cinquantena d'habitatges i cap a 150 persones censades. Si l'experiència acaba sent satisfactòria, aleshores l'Ajuntament també l'aplicarà a la resta del municipi.

La recollida porta per porta (PAP) evita que les deixalles s'hagin de triar posteriorment i educa els ciutadans en la selecció de residus, sostenen els defensors del sistema. En general, la PAP encareix les despeses de recollida, però això es compensa amb la rebaixa del canon que paguen els municipis si les deixalles s'han de tractar. “No suposarà cap cost suplementari, ni pel municipi ni pels veïns” assegura l'alcalde de Besalú, Lluís Guinó (CiU).

Fa pocs dies, els tècnics municipals van explicar el nou mètode als veïns. Aquests hauran de deixar les escombraries a la porta o en un lloc accessible poca estona abans de la recollida, que es farà entre les vuit i dos quarts de deu del matí. El servei el donarà la brigada municipal diversos dies a la setmana, segons els materials: el vidre, els dilluns; la matèria orgànica, els dilluns, dimecres i divendres; els envasos, els dijous; i el paper i el cartró, els dimarts. Els contenidors que ja hi ha de la recollida selectiva es mantindran, de moment, mentre els veïns s'acostumen a la PAP.

D'aquí a un mes o a cinc setmanes, l'Ajuntament convocarà la gent de Racolta a una reunió per avaluar com va l'experiència i, si convé, modificar-ne el que faci falta.

En la recollida porta per porta, Besalú no parteix de zero perquè durant els darrers anys s'ha fet al barri antic, però només de paper i envasos (en el cas dels comerços i tallers) i envasos (en el cas dels domicilis particulars).

LA XIFRA

150
habitants
domiciliats en 50 habitatges són els que conformen la població censada al barri de Racolta de Besalú.

L'interès de Sant Jaume de Llierca

La prova de Besalú –la primera d'aquest tipus a la Garrotxa– ja se segueix amb molta atenció a Sant Jaume de Llierca, el municipi on es construirà el centre de gestió de residus (planta de triatge) de la comarca. La plataforma veïnal que s'hi oposa ja prepara per al desembre una campanya per donar a conèixer el sistema de recollida porta per porta amb què, com sostenen, no caldrien instal·lacions com les que volen implantar al seu poble ja que els residus ja sortirien triats des dels pobles. L'any passat, uns representants de l'associació de municipis que fan ús del sistema ja van fer una xerrada a Sant Jaume.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.