Medi ambient

Els alcaldes de l'Alt Empordà, encesos arran dels aiguats

Els alcaldes culpen l'ACA d'agreujar les inundacions perquè no permet netejar les lleres dels rius i l'ens els acusa d'“irresponsables”

La comarca es recupera de les pluges i ja calcula els danys

Encara queden carreteres tallades per l'aigua

Els 20.810 alumnes que ahir no van anar a classe tornen avui a les aules

Els últims aiguats a l'Alt Empordà han encès una polèmica entre els alcaldes de la comarca i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), a la qual acusen d'empitjorar les conseqüències que les pluges han tingut a la comarca, pel fet de no permetre que es netegin les lleres dels rius. Admeten que el temporal ha estat important i que hi hauria hagut danys igualment, però consideren que no tant importants com han estat. L'ACA els ha respost de manera contundent: “És una irresponsabilitat culpar de les inundacions dels darrers dies l'estat de les rieres”, ja que considera que el motiu dels desbordaments ha estat la gran acumulació d'aigua.

Els alcaldes de Castelló d'Empúries, Xavier Sanllehí (CiU), i el de Peralada, Pere Torrent (CiU), han liderat les queixes per l'estat de la Muga, però s'hi afegeixen també altres alcaldes, com ara el de Llançà i el de Sant Pere Pescador, que coincideixen en la reclamació. Demanen que l'ACA no sigui tan estricta i que faci el manteniment de rius i rieres o, si més no, que permeti als ajuntaments fer-lo.

L'Agència Catalana de l'Aigua assegura que ja es busquen fórmules de col·laboració amb els ajuntaments i recorda que les actuacions van lligades a la “disponibilitat pressupostària”, que no hi ha.

Xavier Sanllehí, com a president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, ja ha demanat una reunió amb l'ACA.

Recuperar la normalitat

Mentrestant, la comarca es recupera a poc a poc de les inundacions de dilluns i es comencen a calcular els danys ocasionats pels aiguats. Tot i això, ahir encara quedaven diverses carreteres tallades. En concret, hi havia afectacions a Vilamalla, el Far d'Empordà, Vilafant, Peralada, Vilaür, Parlavà i Lloret, entre altres llocs. La majoria són per inundacions i esllavissades.

Els 20.810 alumnes que no van poder anar a classe a l'Alt Empordà tornaran previsiblement avui a les aules. Ensenyament va decidir tancar instituts i escoles per prevenció davant la previsió de més pluges per ahir.

Ara els alcaldes de la comarca comencen ja a calcular els danys ocasionats pels aiguats. A Vilafant, Consol Cantenys (PSC) deia que a partir d'avui s'havia de fer balanç dels danys. Per part seva, Pere Trias (ERC), alcalde de Vilajuïga, assegurava que comencen a veure els danys –carrers aixecats i algun pont malmès– i que avui també sabran què costarà i si ho podran pagar. De fet, l'alcalde de Peralada, Pere Torrent, ja demanava ajuda ahir d'altres administracions perquè no sap si l'Ajuntament podrà assumir el cost dels danys ocasionats.

El temporal de mar pujava ahir d'intensitat i les onades arribaven als quatre metres d'alçada.

Queixes dels pagesos per les ajudes

Els sindicats agraris Unió de Pagesos i JARC van coincidir ahir a destacar que els pagesos encara no han cobrat les indemnitzacions dels danys rebuts pels aiguats de fa un any i reclamen que s'agilitzin els tràmits per cobrar els imports que se'ls deuen. JARC calcula que aquelles destrosses es van valorar en 84.000 euros. Pel que fa als danys d'aquest cop, els dos sindicats coincideixen a destacar que és aviat per valorar-los. Tot i això, per JARC, tot indica que la collita d'userda (alfals) està perduda. Per la seva banda, Unió de Pagesos assegura que l'afectació serà més pel que fa a la sembra, que s'haurà d'ajornar i que només es podrà fer entre gener, febrer i març.

Joves Agricultors de Catalunya coincideix amb els alcaldes a reclamar a l'ACA que arregli els desperfectes del riu Orlina.

Més afectacions a la resta de la demarcació

La pluja va afectar amb menys intensitat la resta de la demarcació. Al Baix empordà, l'afectació viària més destacada: el tall de la GI-643 entre Serra de Daró i Torroella perquè es van formar tolls a Gualta. A la GIV-6241 i a la GIV-6321, també calia circular-hi amb precaució. Les brigades de manteniment van treballar per retirar les roques de petites esllavissades a la GI-633, entre Colomers i Sant Jordi Desvalls, i hi va haver un petit despreniment al voral de la C-66 a Llofriu.El Ter i altres rius (Daró, Ridaura, Rissec) i la riera de Calonge baixaven forts d'aigua, però dins de la normalitat

La pluja ha deixat diversos espais a Olot completament coberts de fulles. L'Ajuntament va fer intervenir la brigada municipal i l'empresa encarregada de la neteja viària per evitar els riscos de caigudes per als vianants, sobretot la gent gran.

J.C. / E.A. / A.V. En un primer moment, la intervenció es va centrar especialment als embornals per impedir que tapessin els desguàs de l'aigua que havia caigut. Paral·lelament o més endavant, segons les zones, les tasques van ser ja de neteja. Les zones més afectades van ser les que hi ha plataners. El riu Fluvià baixava molt ple, però, només va caldre tancar alguns passallissos. Els camps de la Vall d'en Bas estaven força negats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.